Budi dio naše mreže

Argentina ima školu posvećenu blaženom Carlu Acutisu. "Imati ga za zaštitnika znači postaviti ga kao uzor blizak djeci i mladima."

/ ts

Argentina ima školu posvećenu blaženom Carlu Acutisu. Ta je ustanova, naime, koja je dio Obrazovne mreže Fasta u San Carlosu de Barilocheu, promijenila ime kako bi se stavila pod zaštitu ovog poznatog ‘cyber apostola Euharistije’.

“Imati ga za zaštitnika znači postaviti ga kao uzor blizak našoj djeci i mladima”, objasnio je za Aleteiju Leandro Flocco, voditelj mladih Obrazovne mreže Fasta (Fraternidad de Agrupaciones Santo Tomás de Aquino).

Carlo Acutis / Foto: CNS photo/Junno Arocho Esteves

“Carlo Acutis suočavao se s istim izazovima, istim interesima i istim zadaćama kao i naši mladi danas, i unatoč svakodnevici svog života na putu je prema svetosti. Iz tog razloga Carlo je predložen ne samo kao uzor za nasljedovanje, već i kao zaštitnik cijele mladeži zahvaljujući svojoj ljubavi, posvećenosti i predanosti Bogu, Djevici Mariji, Euharistiji, Crkvi , Svetom Ocu i bližnjemu”, dodaje.

Ideja se rodila krajem prošle godine, kada je Pokret saznao da će relikvija prvog stupnja Carla Acutisa biti predana na čuvanje mladima iz Faste. “Primili smo je u ožujku i svečano je izložili na štovanje u Colegio Fasta Villa Eucarística u Córdobi, s namjerom da je pretvorimo u centar štovanja otvoren za cijeli grad”, prisjeća se Flocco.

Tada je, vidjevši dobrodošlicu, utemeljitelj Bratstva, fra Aníbal Fosbery predložio da škola Bariloche, koja je učinila prve korake, nosi ime ovog talijanskog blaženika.

Kada je relikvija svečano primljena, odnesena je u zajednice i škole Pokreta u zemlji na pastoralni obilazak koji “pokazuje mnoge plodove”.

“Njegov dolazak je pripreman i očekivan, djeca i mladi poznaju njegov život, njegov lik i njegove događaje te tako otkrivaju apostola koji ih dira u srce i potiče da ga oponašaju”, objasnio je Flocco.

Carlo Acutis / Foto: Pinterest

Međutim, Carlo Acutis ne utječe samo na mlade: “Ovaj susret s mladim blaženikom omogućuje očevima da otkriju važnost toga što su sredstvo prenošenja vjere na svoju djecu i prate ih na putu prema svetosti.”

“Veliko je zadovoljstvo vidjeti da u svakoj biskupiji u koju stigne relikvija, mnogi vjernici hrle da je štuju. Dolazak Carla Acutisa u različita mjesta uzrokuje ne samo kretanje po župama, već postaje vijest, a u mnogim slučajevima dobiva priznanje u upravnoj vlasti, te postaje događaj od društvenog i kulturnog interesa.”

Svečano primajući relikviju i sudjelujući u činu promjene imena škole, biskup San Carlos de Barilochea, monsinjor Juan José Chaparro, rekao je: “Danas je naša zajednica, naš grad, naš svijet blagoslovljen na nov način prisutnošću ove relikvije.”

“Nadjenuti Carlovo ime obrazovnoj ustanovi znači blagosloviti Boga, zahvaliti Mu i potaknuti snažniju vjeru u ovoj zajednici”, dodao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja