Budi dio naše mreže

Na Bledu je u tijeku strateški forum na kojem sudjeluje osam šefova država ili vlada regije. Poljski predsjednik vlade Mateusz Morawiecki u Sloveniju je stigao sinoć. Međutim, prije odlaska na Bled, hodočastio je u svetište Marija Pomagaj u Brezju i u Gospinoj kapeli sudjelovao na svetoj misi na poljskom jeziku, javlja Radio Ognjišče.

/ hjb

Ne događa se često da strani političari obilaze hodočasnička mjesta. Rektor svetišta p. Robert Bahčič, koji je dočekao visokoga gosta, je na pitanje je li ga posjet iznenadio, za Radio Ognjišče potvrdio: “Naravno da nas je iznenadio.”

A kako je do posjeta došlo? “Jučer popodne nas je nazvao poljski veleposlanik u Republici Sloveniji Krzysztof Olendzki, koji često sa suprugom hodočasti u Brezje. Zamolio nas je bismo li mogli oko osam navečer slaviti svetu misu za njihovog predsjednika vlade Mateusza Marowieckog. On je, naime, tijekom dana imao brojne obaveze i nije mogao sudjelovati na nedjeljnoj misi.”

Po riječima p. Roberta, poljskoga veleposlanika je za intervenciju molio sam predsjednik vlade, jer mu sveta misa puno znači. “Tako smo, da ne slavimo misu na dva ili tri jezika, dogovorili da se pozove savjetnik nuncijature u Sloveniji, Poljak mons. Kryspin Dubiel. On je rado došao u Brezje i slavio misu na poljskom.”

U Brezje je hodočastio i sv. papa Ivan Pavao II., i to prilikom svoga prvog posjeta Sloveniji, kada je svetištu darovao vijenac od ruža. Taj vijenac i danas krasi svečeve relikvije kojima se poklonio i predsjednik vlade Morawiecki. Rektor svetišta u Brezju p. Robert Bahčič dodaje da se Morawiecki zaustavio pred kipom sv. pape Ivana Pavla II., položio cvijeće, zapalio svijeću i zastao u kratkoj molitvi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja