Budi dio naše mreže

Prvi put nakon požara, Zbor će održati koncert 24. prosinca u katedrali Notre-Dame koja je još u obnovi.

/ ps

Zbor francuske katedrale Notre-Dame će na Badnjak izvesti koncert u samoj katedrali, godinu i pol nakon požara koji je oštetio među ostalom zvonik, krovište i drvenu konstrukciju  – najveća šteta koju je katedrala pretrpjela od Francuske revolucije. Koncert će se emitirati uživo iz Pariza, javlja Catholic News Agency.

Korak po korak radi se na obnovi pariške gotičke katedrale, stara gotovo 850 godina. Krajem studenog je uspješno uklonjeno gotovo 200 tona metalnih skela na krovištu koje su bile deformirane vrućinom vatre. Taj se korak smatrao ključnim za nastavak sigurne obnove.

Katedrala Notre-Dame prije požara/Foto: Unsplash

Koncert na Badnjak označava prvi povratak Zbora nakon požara. Prije travnja 2019., Zbor bi izvodio oko 60 koncerata godišnje. Ovaj će put u praznoj katedrali pjesme izvesti dvadesetak pjevača, dvoje solista i orguljaš. Budući da su orgulje katedrale u obnovi, unijet će se jedne privremene, znatno manje orgulje.

Koncert je treće događanje u oštećenoj katedrali. Misa je održana prvi put nakon požara u lipnju 2019. te je prisustvovalo tridesetero ljudi noseći zaštitne kacige. Također je na Veliki petak pariški nadbiskup Michel Aupetit izložio relikviju Kristove trnove krune u katedrali, koja je prenesena prijenosom uživo za vrijeme zatvaranja u Francuskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja