Budi dio naše mreže

"Jeste li ikad uzeli darove mise i svete pričesti zdravo za gotovo? Znate li one koji to čine? Da možete razgovarati sa svojim mlađim ja o onome što sada znate i ljubite o misi i svetoj pričesti, što biste si rekli? Razmišljam o tim stvarima jer će s dolaskom svibnja većina diljem zemlje prvi put vidjeti svoju djecu kako primaju svetu pričest. Ove nadolazeće subote moja će nećakinja, koja će uskoro napuniti osam godina, primiti svoju prvu svetu pričest na misi. Uz dopuštenje roditelja objavljujem pismo koje joj pišem, kao njezin ujak i kao svećenik, kao netko tko se raduje se njezinoj prvoj pričesti."

/ dz

“Na misi vidimo da je Isusova ljubav jača od grijeha i smrti”

“Dok ovo pišem, bolno sam svjestan koliko su moje riječi neadekvatne,” prenosi Aleteia.

Draga Teigan,

Volio bih da mogu biti s tobom i obitelji u subotu na misi kad prvi put primiš svetu pričest. Tako sam sretan zbog tebe! Kao tvoj ujak, želio bih biti s obitelji u svako naše posebno vrijeme, a subota će biti poseban dan. Također sam svećenik, poput oca J. u vašoj župi. Poput njega, i ja služim misu te propovijedam i slušam ispovijedi. Kao svećenik krstio sam tebe i tvoju mlađu sestru Brigid. Svjedok sam da su mama i tata izmijenili vjenčane zavjete. Također, dao sam sakrament bolesničkog pomazanja svojim roditeljima, tvojim bakama i djedovima, prije nego što si rođena Dakle, pišem ti kao ponosni i sretni ujak, a pišem ti i kao vrlo zahvalan svećenik.

Znam da si dobar čitatelj i siguran sam da možeš razumjeti što ti danas pišem. Ali neke bi ti stvari sada možda bilo teško razumjeti. Zbog toga se nadam da ćeš ovo pismo čitati svake godine, kako bi svojim odrastanjem mogla razumjeti sve više i više onoga što ti imam za reći. Znate da smo u našoj obitelji naučeni voljeti. Trudimo se najbolje voljeti svoju obitelj i prijatelje, voljeti bližnjega kao sebe same, a iznad svega voljeti Boga. U našoj obitelji također nas uče dobrom ponašanju. Znamo da je važno biti pristojan i pun poštovanja, reći “molim” i “žao mi je”, a znamo da je posebno važno reći “hvala”.

Nadam se da ćeš naučiti zašto naše najveće i najbolje „hvala“ mora biti za Boga, posebno za dar mise i dar primanja svete pričesti na misi. Na misi nam naš nebeski Otac daje svoje darove, najbolji dokaz njegove ljubavi prema nama. Na misi vidimo da je Isusova ljubav jača od grijeha i smrti. Na misi možemo vidjeti kakvo je nebo – svi ljudi koji ljube Boga štuju ga i uživaju u njegovoj ljubavi. I na misi, kada dostojno primimo svetu pričest, najbliži smo najboljoj ljubavi ikad – samom Isusu, njegovom Tijelu, Krvi, Duši i Božanstvu, pod prilikama kruha i vina.

Isus nas toliko voli da želi živjeti u našem tijelu, umu, srcu i duši. Kad smo mu toliko blizu, možemo mu reći o svojoj ljubavi, o onome što trebamo i o svim ljudima koji trebaju pomoć. A ako ga slušamo, tiho, tako tiho i vrlo pažljivo, možemo čuti i osjetiti i spoznati njegovu dobrotu i ljubav prema nama. Možemo čuti kako Isus obećava da će ostati s nama i voditi nas do doma našega nebeskog Oca, gdje možemo živjeti zauvijek.

Dušo, nadam se da ćeš ovaj poseban dan uvijek pamtiti kao dan kad se tvoje srce prvi put osjećalo sito. Nadam se da ćeš biti toliko zahvalna na daru mise i svete pričesti da ćeš poželjeti ljubiti Isusa na misi svaki dan. I nadam se da ćeš biti sigurna da je najbolji dar koji možeš dati Bogu biti prisutna na misi svim srcem i umom te da ćeš svoju zahvalnost pokazati svojim poštovanjem i pažnjom na misi. Kako odrastaš, nadam se da ćeš voljeti štovati Boga na misi s najboljim riječima, glazbom i umjetnošću. Nadam se da ćeš doći sa zahvalnošću i vidjeti da si tijekom mise s anđelima i svecima koji te pozivaju na nebesku sreću.

Teigan, nadam se da ćeš svake godine razmišljati o onome što sam ovdje napisao i da možemo svake godine o tome razgovarati. Imam još puno toga za reći, a siguran sam da ćeš imati i ti. Radujem se što ću vidjeti tebe i obitelj ovog ljeta, kada možemo zajedno slaviti misu.

S ljubavlju,

Ujak Bob”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja