Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sakramenti

POD KRIŽEM Sakramenti nam pomažu na putu cjeloživotnog obraćenja

U HKR-ovoj emisiji "Pod križem" u utorak, 25. travnja o važnosti sakramenata na putu čovjekovog cjeloživotnog obraćenja govorio je vlč. Nikola Jurković, župnik Sv. Jurja u Gornjoj Stubici koji poručuje "Obraćenje je zaokret od Smrti prema Životu, to je opredjeljenje za Boga."

Sveto pismo ima egzistencijalnu važnost za naš molitveni život

Riječ Božja ne može stati u pismo, pa ni u Sveto pismo. Ona se ne može ukoričiti. Ono što je Bog rekao i učinio za nas ne bi mogle obuhvatiti sve knjige svijeta (usp. Iv 21,25). Sveto pismo je povijesni dokument u čijem se središtu nalazi istina našega spasenja, odnosno sve ono što je Bog rekao i učinio radi nas i radi našega spasenja, a što su zapisali Bogom nadahnuti ljudi.

HALO, VELEČASNI? Koji je stav svećenika o javnoj molitvi muškaraca na gradskim trgovima?

Kakav je stav biskupa o klečanju muškaraca prve subote na Trgu bana Josipa Jelačića? Smiju li bivši katolici koji su u Evangeličkoj Crkvi ići na ispovijed i pričest u Katoličkoj Crkvi? Na ova i druga pitanja u petak, 27. siječnja u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" odgovarao je vlč. Damir Ocvirk, župnik Župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Ispovijed je veličanstvena prilika za mir s Bogom

Mogućnost ispovijedanja grijeha u sakramentu pokore i dobivanje oproštenja od Gospodina izuzetna je privilegija. Katekizam Katoličke Crkve kaže da ovaj sakrament pomirenja s Bogom “donosi pravo ‘duhovno uskrsnuće’” (br. 1468). Kad bi više katolika to razumjelo, mogli bismo opet vidjeti pokornike poredane ispred ispovjedaonica čekajući da iskoriste ovu izvanrednu priliku da prime Božji milosrdni oprost.

HALO, VELEČASNI? Treba li kleknuti kod podizanja hostije?

Može li bolesničko pomazanje primiti odrasla osoba koja je samo krštena i može li se osoba vjenčati u crkvi prije primanja sakramenta potvrde? Treba li kleknuti kod podizanja hostije? I je li potrebno stajati dok god se Presveto ne pohrani u svetohranište? Na ova i druga pitanja u petak, 11. ožujka u emisiji HKR-a "Halo, velečasni!" odgovarao je fra Roko Bedalov, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu.

Provjeri tko ti krade identitet koji ti je Bog dao

"Mi smo od Boga primili osobnu iskaznicu koja potvrđuje tko smo, a to je da smo njegovi i da smo građani neba. Bog nas je po krštenju „posvojio“. Postajemo njegova djeca i time i nama govori ove riječi: Ovo je sin moj ljubljeni, ovo je kći moja ljubljena u njemu/njoj mi sva milina. Ovo su riječi potvrde i za nas. Bog i nas potvrđuje i govori da njemu pripadamo i da njemu idemo. Svjedočimo to svakoga dana kako bi se za nas mogla reći ona izreka: Kakav otac, takav sin/ takva kći, jer kad oponašamo Boga tada nam nitko ne može ukrasti naš identitet jer je izgrađen na čvrstom temelju krštenja", piše vlč. Mario Žigman, studentski kapelan u Osijeku.

Fra Vinko Brković: Nosimo titulu kršćanina, ali živimo li tako?

"Sakramenti su Božji dar nama te se trebamo zapitati koliko vjerujemo Bogu da On djeluje preko njih? Euharistija i ispovijed su nam na dohvat ruke, ali kako im pristupamo? Ispovijed obnavlja milost krštenja, ali koliko često i kako joj prisutamo? Kako pristupamo euharistiji? Vjerujemo li u stvarnu prisutnost Kristovu? Puno je pitanja, ali samo uz pitanja možemo doći do odgovora", piše fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Tko sve može primiti bolesničko pomazanje?

Danas se nekako nerado zove svećenika k bolesniku radi podjele ovog sakramenta, zato što se, u još ne tako dalekoj prošlosti, podjeljivao uglavnom umirućima pa još uvijek prevladava mišljenje kod vjernika da je to “posljednja pomast”, kako su već taj sakramenat i nazivali. Tijekom povijesti nastalo je mišljenje da je ovaj sakramenat namijenjen umirućima što je potpuno krivo.

Pismo svećenika nećakinji prije njezine prve pričesti: "Draga, na misi smo najbliže najboljoj ljubavi ikad - samom Isusu"

"Jeste li ikad uzeli darove mise i svete pričesti zdravo za gotovo? Znate li one koji to čine? Da možete razgovarati sa svojim mlađim ja o onome što sada znate i ljubite o misi i svetoj pričesti, što biste si rekli? Razmišljam o tim stvarima jer će s dolaskom svibnja većina diljem zemlje prvi put vidjeti svoju djecu kako primaju svetu pričest. Ove nadolazeće subote moja će nećakinja, koja će uskoro napuniti osam godina, primiti svoju prvu svetu pričest na misi. Uz dopuštenje roditelja objavljujem pismo koje joj pišem, kao njezin ujak i kao svećenik, kao netko tko se raduje se njezinoj prvoj pričesti."

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja