Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sakramenti

Tko sve može primiti bolesničko pomazanje?

Danas se nekako nerado zove svećenika k bolesniku radi podjele ovog sakramenta, zato što se, u još ne tako dalekoj prošlosti, podjeljivao uglavnom umirućima pa još uvijek prevladava mišljenje kod vjernika da je to “posljednja pomast”, kako su već taj sakramenat i nazivali. Tijekom povijesti nastalo je mišljenje da je ovaj sakramenat namijenjen umirućima što je potpuno krivo.

Pismo svećenika nećakinji prije njezine prve pričesti: "Draga, na misi smo najbliže najboljoj ljubavi ikad - samom Isusu"

"Jeste li ikad uzeli darove mise i svete pričesti zdravo za gotovo? Znate li one koji to čine? Da možete razgovarati sa svojim mlađim ja o onome što sada znate i ljubite o misi i svetoj pričesti, što biste si rekli? Razmišljam o tim stvarima jer će s dolaskom svibnja većina diljem zemlje prvi put vidjeti svoju djecu kako primaju svetu pričest. Ove nadolazeće subote moja će nećakinja, koja će uskoro napuniti osam godina, primiti svoju prvu svetu pričest na misi. Uz dopuštenje roditelja objavljujem pismo koje joj pišem, kao njezin ujak i kao svećenik, kao netko tko se raduje se njezinoj prvoj pričesti."

Sedam moćnih oružja u duhovnoj borbi

U duhovnoj smo borbi za svoju dušu i trebamo se "obući u Božji oklop. Sveti Pavao je u svom pismu Efežanima napisao: „Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate.“ Evo popisa 7 moćnih oružja za duhovnu borbu koje nas Crkva potiče na upotrebu.

Što su sakramentali?

Iako su slični po imenu, sakramenti i sakramentali imaju jedinstvenu i različitu ulogu u životu Katoličke crkve. Sakramenti su vanjski znakovi koji daju milost onima koji ih dostojno primaju. Sakramentali su, s druge strane, „sveti znakovi koji imaju sličnost sakramentima. Blagoslovine ili sakramentali su u kršćanstvu vrlo stari (nastavljaju se na starozavjetne tradicije), ustanovljuje ih Crkva (za razliku od sakramenata koje je ustanovio Krist) i, po vjerovanju Crkve, proizvode određene duhovne učinke; osobito su se umnožavale u srednjem vijeku (blagoslov kralja, viteza, zastave). Drugi vatikanski koncil odredio je da se ponovno razmotre i prilagode suvremenomu životu.

Kućna Crkva obitelji Bošnjaković - Deveteročlana obitelj u Bapskoj prihvaća novonastalu situaciju kao poziv na promjenu i obraćenje

„Suprug i ja zaključili smo da smo konačno počeli funkcionirati kao prava obitelj. Nema letanja za vanjskim obavezama (...) Navečer, u 20 sati vrijeme je za krunicu. Do sada smo je molili samo nedjeljom, ali kako je započela situacija s virusom i u Hrvatskoj, odlučili smo moliti svaku večer. Moram priznati da nas je ona na neki čudesan način više i bolje povezala."

ARGUMENTI Sakramenti preko Interneta – da ili ne?

Tema emisije ''Argumetni'' HKR-a u ponedjeljak, 3. veljače bila je primanje sakramenata preko interneta – da ili ne? Je li moguća ispovijed preko mobitela, aplikacije, Interneta? Što je važno znati o sakramentima, znaju li današnji vjernici, pogotovo mladi, klečati pred živim Bogom i gdje naći živoga Boga? Gosti emisije bili su profesor s Katedre dogmatike KBF-a u Zagrebu dr. sc. Anton Tamarut, studentski kapelan u Zagrebu don Damir Stojić i povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, a urednica Tanja Maleš.

ARGUMENTI - Borba protiv Zloga i opasnosti praznovjerja

Možemo li se zlodusima zaraziti čitajući horoskop, vračanjem, magijom, praznovjerjem i koje posljedice grijeh ostavlja za otvaranje vrata Zlome? Kako prepoznati opsjednutost Zlim i kako se osloboditi? To su samo neka od pitanja iz Argumenata HKR-a 28. listopada.

Je li brak s nekrštenom osobom sakrament?

Don Damir Ostojić, studentski kapelan grada Zagreba, na mrežnim stranicama Studentskog pastorala odgovara na pitanje je li brak sklopljen između krštene i nekrštene osobe samo forma, isključivo civilni brak ili je pak za vjernika sakramentalni?

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja