Budi dio naše mreže

Libanonski svećenik dao je papi Franji raspelo napravljeno od drveta spašenog nakon razorne eksplozije u Bejrutu prošlog ljeta, uoči papinog sastanka u Libanonu 1. srpnja.

/ dz

Papa je primio fra Pierrea Najma, novoimenovanog poglavara Mariamitskog maronitskog reda, u privatnoj audijenciji u Apostolskoj palači, piše Vatican News.

Tijekom sastanka svećenik je papi Franji dao raspelo koje je izradio mladi libanonski umjetnik Mario Khoury iz drva izvađenog nakon eksplozije 4. kolovoza u luci u Bejrutu. Khoury je rekao da mu je za rezanje raspela trebalo devet sati. Upotrijebio je komad drveta koji mu je dala Maronitska nadbiskupija u Bejrutu.

“Uspio sam, Božjom milošću, iz ostataka uništenja stvoriti nešto cjelovito, simbol snage i vjere, nove nade izdignute iz pepela: križ koji stoji visoko nasuprot svemu što može zadesiti naš narod”, napisao je u postu na društvenim mrežama 17. lipnja.

Ovaj križ mi znači mnogo. Ponuđen kao dar papi Franji, to je dar koji nosi snažnu poruku o otpornosti i ustrajnosti; na isti način na koji je Isusovo uskrsnuće ponudilo nadu njegovim učenicima.

Papa Franjo imenovao je fra Najma za poglavara Mariamitskog maronitskog reda 29. ožujka. Redovnički red osnovan je 1694. u Ehdenu u Libanonu.

Papin susret s Najmom i još trojicom libanonskih svećenika uslijedio je uoči vatikanskog dana molitve za Libanon čiji je domaćin bio papa Franjo. Papa Franjo pozvao je 1. srpnja čelnike glavnih kršćanskih zajednica u Libanonu u Vatikan da se “zajedno mole za dar mira i stabilnosti”.

Nadbiskup Joseph Spiteri, apostolski nuncij u Libanonu, rekao je da su svi poglavari katoličke, pravoslavne i protestantske kršćanske zajednice u Libanonu pozvani na molitveni sastanak koji će predvoditi papa Franjo u bazilici svetog Petra. Očekuje se da će na vatikanski dan molitve doći nekoliko patrijaraha, uključujući kardinala Becharu Boutros Raija, vođu maronitskih katolika i patrijarha Ignacija Josipa III. Younana, sirijskog katoličkog patrijarha u Antiohiji.

Libanon se mjesecima suočava s financijskom i političkom krizom jer političari nisu uspjeli formirati vladu za provedbu reformi nakon eksplozije u Bejrutu. U eksploziji je poginulo gotovo 200 ljudi, ozlijeđeno 600, a naneseno je više od 4 milijarde dolara štete. Prije eksplozije, zemlja se već suočila s ozbiljnim ekonomskim pritiskom. Nezaposlenost je narasla, a nacionalna valuta izgubila je najmanje 80% svoje vrijednosti u odnosu na SAD dolara od 2019., navodi AP.

“Eksplozija u Bejrutu 4. kolovoza oduzela nam je mnogo toga, zgrade u tom području pretvorene su u ruševine, a duše su nam ostale razbijene, ubijajući naš posljednji tračak nade u naš voljeni Libanon”, rekao je Khoury.

Za mladog umjetnika, rezbarenje raspela za papu pružilo je priliku izraziti nadu koja se nalazi u Kristu.

“Bila mi je čast što sam dobio ovu priliku za cijeli život. Nadam se da će moja poruka stići do vas i nadam se da ćete pronaći inspiraciju gdje god pogledate, čak i ako je na najtamnijim mjestima ”, rekao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja