Budi dio naše mreže

Među budućim kardinalima koji će biti imenovani 30. rujna 2023., nalazi se i don Ángel Fernández Artime, deseti don Boscov nasljednik na mjestu vrhovnog poglavara salezijanaca.

/ mdj

Don Fernández prvi je poglavar Družbe koji će kardinalom biti imenovan tijekom svog mandata. Njegovim dolaskom broj salezijanaca u Kardinalskom zboru povećat će se na 10, prenosi Aleteia.

“Mislio sam da je došlo do pogreške”, priznao je kad je 9. srpnja čuo vijest o svom imenovanju, iako nije niti biskup. Kada ga je papa Franjo primio u audijenciju 11. srpnja, rekao je Papi: “Sveti Oče, što ste mi učinili?”

U dogovoru s Papom, ostat će na dužnosti još godinu dana nakon što postane kardinal. Nakon toga će, 31. srpnja 2024., službeno podnijeti ostavku na upravljanje Družbom, objasnio je u pismu salezijancima.

Mislio sam da je došlo do pogreške, priznao je kad je 9. srpnja čuo vijest o svom imenovanju, iako nije niti biskup.

Tko je novi kardinal?

Ángel Fernández Artime rođen je u ribarskoj obitelji u Gozón-Luancu u Španjolskoj, 21. kolovoza 1960. Doživotne zavjete položio je 17. lipnja 1984. kao član salezijanske zajednice u Santiagu de Compostela. Tri godine kasnije, 4. srpnja 1987. godine zaređen je za svećenika. Tijekom svoje službe obnašao je službu provincijalnog delegata za pastoral mladih, viceprovincijala i provincijskog poglavara za salezijance.

Sveti Oče, što ste mi učinili?

Godine 2009. imenovan je poglavarom Južne argentinske provincije sa sjedištem u Buenos Airesu, gdje je surađivao s tadašnjim nadbiskupom, kardinalom Jorgeom Mariom Bergogliom.

23. prosinca 2013. godine imenovan je poglavarom nove provincije Mediteranske Španjolske. Međutim, nije dobio priliku ostvariti tu ulogu. Samo nekoliko mjeseci kasnije, 25. ožujka 2014., Generalni ga je Kapitul izabrao za vrhovnog poglavara Družbe. Dana 11. ožujka 2020. ponovno mu je potvrđena ova odgovornost za drugi mandat. Tijekom svog mandata do danas je posjetio 118 zemalja.

U dogovoru s Papom, ostat će na dužnosti još godinu dana nakon što postane kardinal.

U svom pristupu pastoralnim pitanjima don Ángel blizak je papi Franji. Kao Don Boscov sin strastveno se bavio odgojem, a posebno se brinuo za mlade zatvorenike. “Pratiti mlade kroz život u mom je DNK i gdje god idem i što god me traže, naglasak će uvijek biti na mladima i najranjivijima, te na njihovom obrazovanju”, istaknuo je.

Posljednjih godina s don Ángelom salezijanci su se “približili” Vatikanu, posebice potpisivanjem partnerstva s Dikasterijom za komunikacije 2017. godine.

Papina odluka da vrhovnog poglavara uključi u kardinalski zbor pozdravljena je kao priznanje hvalevrijednog rada Družbe.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja