Budi dio naše mreže

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Lilla Laurenta Bernarda Mariju Ulricha novim pariškim nadbiskupom.

/ md

Nadbiskup Laurent Ulrich je s iznenađenjem reagirao na imenovanje, izvijestila je Katolička Tiskovna Agencija. Prethodno je bio na službi u još tri francuske biskupije, a službu pariškog nadbiskupa preuzet će u svečanosti u crkvi Saint-Sulpice u glavnom gradu Francuske u ponedjeljak, 23. svibnja.

Radost vjerovanja

Rođen je 7. rujna 1951. u Dijonu, a za svećenika je zaređen 2. prosinca 1979. godine u rodnoj biskupiji, nakon što je magistrirao filozofiju te stekao licencijat iz teologije.

Papa Ivan Pavao II. ga je 6. lipnja 2000. imenovao za nadbiskupa Chambéryja i biskupa Saint-Jean-de-Maurienne et Tarentaisea. Biskupsko posvećenje primio je 10. rujna iste godine. Za nadbiskupa-biskupa Lillea imenovan je 1. veljače 2008., a nadbiskup metropolit postao je 29. ožujka iste godine, kada je Lille uzdignut na čast metropolijskog sjedišta.

U Francuskoj biskupskoj konferenciji obnaša službu predsjednika Vijeća za katoličku nastavu. Njegovo biskupsko geslo je “Radost vjerovanja” (La joie de croire).

Duhovno sam se borio u sebi jer sam si rekao da to nije za mene i da nisam prava osoba za taj zadatak. Imam već nekoliko godina službe pa zamislite, ovo je četvrta biskupija kojoj ću služiti. To je vježba.

Želja je očitovati Kristovo prijateljstvo

Govoreći u intervjuu za RCF Hauts-de-France, katoličku radijsku postaju na sjeveru Francuske, nadbiskup Ulrich izrazio je svoje iznenađenje imenovanjem. „Odmah sam nunciju izrazio veliko iznenađenje, čuđenje, skoro kao da sam rekao ‘ne’“, kazao je novoimenovani pariški nadbiskup. „Duhovno sam se borio u sebi jer sam si rekao da to nije za mene i da nisam prava osoba za taj zadatak. Imam već nekoliko godina službe pa zamislite, ovo je četvrta biskupija kojoj ću služiti. To je vježba“.

Nadalje, mons. Ulrich je rekao i kako će njegova služba kao pariški nadbiskup biti služba u kojoj namjerava očitovati Kristovo prijateljstvo. „Stoga ne znam hoću li to moći pokazati svojim vrlinama i svojim nedostacima. Ne znam hoću li to doista moći pokazati, ali moja je duboka želja da Parižane smatram svojim prijateljima. Nikada nisam ciljao na poziciju, nikada nisam imao nikakvu ambiciju osim da činim ono što Crkva traži od mene“.

Nadbiskup Ulrich u službi nasljeđuje nadbiskupa Michela Aupetita, koji je imenovan pariškim nadbiskupom 2017. godine. Nadbiskup Aupetit dao je ostavku u pismu papi Franji 25. studenog 2021., koju je Papa prihvatio 2. prosinca. Od tada je nadbiskupijom upravljao mons. Georges Paul Pontier, kojeg je Papa imenovao apostolskim upraviteljem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja