Budi dio naše mreže

Međunarodni susret o ljudskom bratstvu pod nazivom "Not Alone" održat će se 10. lipnja 2023. na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje, ali i istovremeno na osam drugih trgova diljem svijeta.

/ Vatican news
Vatikanska zaklada Fratelli Tutti objavila je u utorak, 23. svibnja, da će papa Franjo nazočiti Međunarodnom susretu o ljudskom bratstvu pod nazivom “Not Alone”, koji će se održati u subotu, 10. lipnja 2023. s početkom u 16 sati na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Istovremeno će se događaj održati i na osam drugih trgova u gradovima diljem svijeta. Osim Pape, na skupu na Trgu svetog Petra u Vatikanu sudjelovat će 30 nobelovaca i tisuće mladih iz cijeloga svijeta. Događaj organizira Zaklada Fratelli Tutti u suradnji s Bazilikom svetog Petra, Dikasterijem za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i Dikasterijem za komunikacije, piše Vatican news.

O inicijativi

Inicijativa, nadahnuta enciklikom Fratelli Tutti, navodi se u priopćenju same Zaklade, uključit će ljude iz cijelog svijeta kako bi zajedno promicali kulturu bratstva i mira te poticali osobnu predanost u izborima i praksama naknade štete, dijaloga i oprosta, prevladavanje usamljenosti i marginalizacije koje uskraćuju ljudsko dostojanstvo.

Događaju će prisustvovati međunarodna skupina mladih koji će se na kraju susreta uhvatiti za ruke i udružiti u golem zagrljaj unutar kolonade Trga svetog Petra, arhitektonskog simbola sveopćeg zagrljaja Crkve.

Također će nazočiti i brojni predstavnici crkvenog i laičkog opredjeljenja, obitelji i udruge, kao i svi oni koji su danas prisiljeni živjeti na rubu društva: od najsiromašnijih i beskućnika do migranata, žrtava nasilja i trgovanja ljudima.

Osim toga, zahvaljujući Memorandumu o razumijevanju potpisanim s talijanskim Ministarstvom obrazovanja, na događaju će se predstaviti rad koji su posljednjih mjeseci provele talijanske škole na temu bratstva. Manifestacija je zamišljena kao proces i iskustvo u promicanju bratstva.

Predviđeni program susreta

Događaj će se 10. lipnja podijeliti u dva dijela: ujutro će se neke grupe sastati kako bi razmijenile iskustva zajedništva; te će o tim iskustvima ukratko izvijestiti poslijepodne.

Dobitnici Nobelove nagrade, koji su se pridružili inicijativi, sastat će se zajedno s vodećim osobama iz znanosti, kulture, prava i međunarodnih organizacija, kako bi sastavili dokument koji poziva na predanost ljudskom bratstvu.

Dokument će biti uručen papi Franji na Trgu svetog Petra i zajedno sa Svetim Ocem svim ljudima u svijetu koji se osjećaju pozvanima graditi društveno prijateljstvo i novu paradigmu bratstva, pravde i mira. Poslijepodnevni događaj na Trgu svetog Petra započet će u 16 sati, a bit će otvoren za sve, bez prijave. Ulazak na Trg započet će u 14 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja