Budi dio naše mreže

U pratnji svog 13-godišnjeg sina, Argentinac Jesús Muñoz od subote jaše više od 500 kilometara kako bi ispunio obećanje dano sv. Sebastijanu prije dvadeset godina, kada je započeo studij, javlja Catholic News Agency.

/ hjb

Kao mladić, Jesús Muñoz otputovao je iz rodnog Las Ovejasa na studij u Neuquén, 500 kilometara južno, i povjerio svoju profesionalnu budućnost zagovoru sv. Sebastijana, sveca zaštitnika Las Ovejasa.

Taj mladi student zamolio je sveca da ga prati tijekom karijere, a kako bi ispunio obećanje, ovoga je vikenda s 13-godišnjim sinom Benjaminom krenuo na 500-kilometarski put do Las Ovejasa – na konju. Putovanje oca i sina započelo je 7. siječnja navečer, a na izlasku iz katedrale u Neuquénu blagoslovio ih je mjesni biskup Fernando Croxatto.

Biskup Croxatto blagoslivlja hodočasnike / Foto: Claudio Espinoza/LM Neuquén

Povratak korijenima

Jahači se nadaju da će im se na putu do svetišta sv. Sebastijana u Las Ovejasu pridružiti još vjernika na konjima. “Primit ćemo raširenih ruku sve koji se žele pridružiti ovom hodočašću “, rekao je Muñoz, koji planira putovati oko pedesetak kilometara dnevno. Tim tempom mogli bi završiti svoje hodočašće 17. ili 18. siječnja.

Zaista je uzbudljivo moći to učiniti sa svojim sinom Benjaminom, koji će me pratiti. Ove vjerničke kušnje danas su vrlo važni. Mnogo puta nas obuzme beznađe, tjeskoba, a vjera je ono što nas podiže. Izlazimo iz pandemije, nakon što smo izgubili voljene. To je mješavina pomalo svega što uključuje ovo dugo jahanje na konju i ima tu mistiku za nas, jer to je povratak našim korijenima,” dodao je Muñoz i nastavio:

Također, nakon što sam stekao diplomu pravnika, jako mi je važno vratiti se svojem narodu i u svoju zemlju, a vratiti se ovako, na konju, ima neprocjenjivu dodanu vrijednost”, objasnio je.

Najviše mu je pomogao oslonac u vjeri

Odvjetnik je istaknuo da je u svojoj obitelji prvi stekao fakultetsku diplomu. Osim diplome prava, ima već pet završenih poslijediplomskih studija: “U teškim trenucima, oslonio sam se na svoju vjeru kao potporu i na veliko obećanje koje sam dao, i to je ono što me održalo”, naglasio je te savjetovao mladima da ne odustaju i da imaju vjere, čak i u teškoćama.

Kada imate cilj i čvrsto se držite vjere, to je ono što vas vodi do velikih postignuća.

“Za nas je ostvarenje sna što smo krenuli na ovo putovanje na konju, koje nije lako koordinirati; logistika nije laka”, priznao je, zahvalivši obitelji i prijateljima na podršci: “To je vrlo težak put i znamo da neće biti lako, ali mi smo puni vjere i uz milost svetog Sebastijana i uz Božju pomoć stići ćemo na cilj, i to na vrijeme”, rekao je Muñoz.

Hodočasnici na konjima / Foto: Claudio Espinoza/LM Neuquén

Povezanost sa svetim Sebastijanom

Dugi niz godina Muñoz je sudjelovao u organizaciji tradicionalne parade u čast sv. Sebastijana, koja se svakog siječnja održava u Las Ovejasu, smještenom u sjevernoj pokrajini Neuquen.

Isprva je, podsjetio je, u mimohodu bilo između 20 i 30 ljudi. Zatim je postalo službenije i počelo je “nevjerojatno rasti”. Svake je godine, komentirao je, sve više sudjelovanja, a posljednjih godina na konjima do svetišta stiže između 200 i 250 vjernika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja