Budi dio naše mreže

S drugog kraja svijeta došla nam je priča o djeci koja za Božić priželjkuju samo ručak, bočicu soka i nekoliko bombona. Ispričana iz prve ruke od strane vlč. Odilona Singboa, u medijskom eteru Hrvatskog katoličkog radija, priča o ovoj djeci, njihovoj jednostavnosti i skromnosti, dotakla je mnoga ljudska srca i svjetlo dobrote u njima počelo je jače sjati.

/ dt/Zaklada Dijete svjetla

Toplina obiteljskog doma i bogat blagdanski stol vjerojatno su mnogima prve asocijacije na Božić. Često se nadamo još i nekoj lijepo umotanoj sitnici koja je skrivena ispod grana raskošno ukrašenog božićnog drvca. Međutim, s drugog kraja svijeta došla nam je priča o djeci koja za Božić priželjkuju samo ručak, bočicu soka i nekoliko bombona. Ispričana iz prve ruke od strane vlč. Odilona Singboa, u medijskom eteru Hrvatskog katoličkog radija, priča o ovoj djeci, njihovoj jednostavnosti i skromnosti, dotakla je mnoga ljudska srca i svjetlo dobrote u njima počelo je jače sjati.

U dalekom afričkom selu Hondji, u državi Benin, mnogi stanovnici već dobro znaju za veliko srce ljudi iz Hrvatske. U selu se nalazi Dom sv. Ivan Pavao II. u kojem su smještene djevojčice bez adekvatne roditeljske skrbi. Dom je utemeljio vlč. Odilon Singbo, jedan od osnivača humanitarne zaklade Dijete svjetla. Upravo uz pomoć Zaklade pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za organizaciju božićne proslave za male stanovnike sela i okolice.

Misno slavlje koje je prethodilo proslavi / Foto: Zaklada Dijete svjetla

Prva božićna proslava održana je 2019. godine te se na njoj okupilo oko 800 djece, a radost na njihovim licima i zahvalnost za primljene darove bili su poticaj da se akcija ponovo pokrene. Nakon što je, uz dojmove s prve proslave, akcija predstavljena javnosti, mnogi “mali ljudi” odlučili su je podržati. Vijest se širila po cijeloj Hrvatskoj i izvan nje, a valovi dobrote zapljuskivali su društvene mreže i druga sredstva komunikacije te su putovali sve do Benina.

Ponekad nismo svjesni koliko svojim malenim darovima možemo nekog obradovati. Ne znam poznajete li onaj osjećaj kad pružate nekom nešto dobro i u blizini osobe jednostavno osjećate taj rijetki i duboki mir i radost

Vlč. Odilon otputovao je netom prije ovog Božića u Benin te je, uz pomoć prijatelja i župnika iz sela Hondji, organizirao ovogodišnju proslavu. Po povratku nam je donio informacije o održanom slavlju, ali i izravne dojmove o osjećajima koje je izazvalo. Unatoč oprezu i poteškoćama zbog epidemioloških mjera, na proslavi se okupio nešto veći broj djece nego prethodne godine – njih 860. Na samom početku održano je misno slavlje za okupljenu djecu na nakanu svih dobročinitelja koji su na bilo koji način doprinijeli organiziranju proslave. Nakon toga uslijedio je ručak, podjela sokova i bombona te ples uz animaciju župnog zbora mladih. Prigodne plesne i pjevačke točke izvele su djevojčice iz Doma sv. Ivan Pavao II. što je i njima i svima okupljenima izazvalo posebno veselje. Organizirana je i nagradna igra, a prva nagrada je bio bicikl, što u afričkim okvirima predstavlja veliku vrijednost jer je u Africi upravo bicikl jedno od najznačajnijih prijevoznih sredstava.

Dodjela prve nagrade – bicikl / Foto: Zaklada Dijete svjetla

Kako prenosi vlč. Odilon, dojmovi se mogu sabrati u sljedećih nekoliko rečenica: “Ponekad nismo svjesni koliko svojim malenim darovima možemo nekog obradovati. Žao mi je što ne mogu riječima prenijeti našim donatorima ono što sam doživio u blizini te djece. Sve je bilo tako jednostavno, a opet duboko. Ne znam poznajete li onaj osjećaj kad pružate nekom nešto dobro i u blizini osobe jednostavno osjećate taj rijetki i duboki mir i radost. Ispunjenje samim time što smo tu, što postojimo jedni za druge. Mislio sam na sva poznata i nepoznata imena koja su toj djeci stvorila silnu radost. Vidio sam radost, iskrenu i jednostavnu, kakvu samo dječja duša može iznjedriti i prenijeti. Vidio sam strpljivo i disciplinirano čekanje u redu za obrok, razvučeni osmijeh i proširene vedre oči od radosti zbog primljenog poklona. Bio je pravi užitak biti dio proslave, osjetiti atmosferu i promatrati razigrane mališane u plesu i blagovanju njima neuobičajeno bogatog obroka.”

Zahvaljujući iznimnom odazivu, kroz akciju je prikupljen značajno veći iznos sredstava od planiranog i potrebnog za organizaciju proslave. Zbog toga je višak prikupljenih sredstva uložen u solarnu rasvjetu za osvjetljavanje župnog dvorišta u selu. Naime, mnoga seoska domaćinstva nemaju pristup električnoj energiji te se djeca često navečer okupljaju u maloj sjenici ispred crkve radi učenja, a postavljanje rasvjete u dvorištu otvara im puno širi prostor i mogućnost okupljanja u većem broju. Iz novčanog fonda akcije plaćeni su i troškovi školovanja za 2021. godinu, za petero djece iz sela, čiji bi roditelji zbog velikog siromaštva teško mogli financirati njihovo obrazovanje.

“Ovim putem, želimo od srca zahvaliti svima koji su se odazvali i pomogli da val radosti preplavi selo Hondji, druga susjedna sela i njihove najmlađe stanovnike, ali i sve nas koji činimo Zakladu u Hrvatskoj. Pisali ste nam da ste dirnuti onim što ste čuli tijekom predbožićne emisije u kojoj je predstavljena akcija. I nama je dirljiva ova afrička priča koliko god puta da je čujemo, ali jednako nam je dirljiva i vaša dobrota, spremnost za pomoć i brzina kojom ste se odazvali na naš poziv. Zato, veliko hvala Hrvatskom katoličkom radiju, njegovim slušateljima i svima ostalima koji su omogućili da akcija uspije te se iskreno nadamo da će ovakvih prilika za humanost biti još i u budućnosti. Pozivamo vas da pratite naše akcije jer planiramo daljnje inicijative i projekte kojima ćemo osigurati potrebnu infrastrukturu i ostale preduvjete za što kvalitetnije odrastanje i školovanje ove djece”, poručili su iz Zaklade.

Više informacija o radu Zaklade pogledajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja