Budi dio naše mreže

Anskioznost je psihička, duhovna i fizička bolest, a ono što jedete čini veliku razliku kako se osjećate.

/ mp

Više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta pati od tjeskobe. Svaka peta osoba suočit će se jednom u životu s anksioznošću, a kako se nositi s njom postoje bezbrojne teorije.

Evo što je posebno zanimljivo – anksioznost nije isključivo psihička ili duhovna bolest. U stvari, mnogi njezini aspekti su isključivo fizičke naravi.

Naime, napadi panike, tipični za anksiozno stanje događaju se kad mozak osjeti opasnost. Čovjekov živčani sustav aktivira u mozgu refleks “bori se” ili “bježi” te se u tom trenutku aktiviraju hormoni koji uzrokuju ubranzi srčani ritam, znojenje i druge fizičke simptome.

Portal Aleteia donosi savjete što jesti, a što izbjegavati da se bolje osjećate. Nutricionistkinja Ali Miler donosi pet vrsta hrane koje jesti kako bi se bolje osjećali, a koje izbjegavati.

Što jesti:

  1. Riba – bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su odlične za rad mozga i kontrolu emocija.
  2. Jabuka – topiva vlakna u jabukama proizvode masnu kiselinu kratkog lanca koja smanjuje upalu, što je uobičajeni krivac za tjeskobu.
  3. Avokado – B vitamini u avokadu potiču rad neurotransmitera, a kalij smanjuje krvni tlak.
  4. Lisnato povrće – kelj i špinat bogati su magnezijem što regulira razinu serotinina u mozgu. Ako niste obožavatelj povrća, slobodno ga smiksajte za smoothie i bit će vam finijeg okusa.
  5. Juha od kostiju – postala je sve popularnija, a glicin u kostima inhibira neurotransmitere koji snižavaju razinu anksioznosti, ublažavaju bol i pomažu nam da se opustimo.

Što izbjegavati:

  1. Kofein – kava vas vjerojatno razbudi ujutro, ali također povećava razinu adrenalina i ubrzava kucanje srca.
  2. Šećer – prerađena hrana i jednostavni šećeri ubrzavaju krvni tlak i ubrzavaju njegov pad, što oslobađa adrenalin i hormon stresa kortizola.
  3. Vino – iako nam se čini da nas čaša vina smiruje na kraju dana, zapravo narušava razinu serotonina, neurotransmitera koji regulira emocije.
  4. Mliječni proizvodi – pokazalo se da je čaša toplog mlijeka puna proteina kazeina, koji potiču osjećaj depresije.
  5. Slana hrana – iako se hrpa prženih krumpirića čini neodoljiva, ako ih pojedete djeluju na povećanje krvnog tlaka.

Ako se borite s tjeskobom, krenite trčati ili odite na klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Briga o samom sebi pomoći će vam da budete na miru – psihički, duhovno i fizički.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja