Budi dio naše mreže

Neobična dobročiniteljica s juga SAD-a Oseola McCarty preminula je 26. rujna 1999. Oseola je živjela u gradu Hattiesburgu u saveznoj državi Mississippi, a po zanimanju je bila peračica rublja. Zato je javnost iznenadilo što je prije smrti osnovala zakladu za pomoć siromašnim studentima od 150.000 dolara.

/ hjb

Oseola je živjela štedljivo i tako prikupila novac namijenjen školovanju siromašnih studenata na Sveučilištu južnog Mississippija. Njen čin potaknuo je i druge da pridonesu zakladi pa je iznos višestruko narastao.

Oseola McCarty / Wikipedia

Kako je u tome uspjela?

U šestom razredu Oseolina teta je bila hospitalizirana i kasnije joj je bila potrebna kućna njega pa je McCarty napustila školu i nikada se više nije vratila. Kasnije je postala pralja, a time se bavila sve dok je artritis nije natjerao da prestane 1994. godine. Nikada se nije udavala niti imala djecu. Čak i prije nego što je napustila školu, Oseolu je njena majka naučila štedjeti. Otvorila je svoj prvi štedni račun u First Mississippi National Bank, a tijekom godina je otvorila i nekoliko drugih računa u različitim lokalnim bankama. Odredila je da 10% prihoda zaklade prima lokalna crkvena zajednica, i po 10% svaki od njenih troje rođaka. Preostalih 60% dobiva Sveučilište južnog Mississippija, ponajviše za studente slabijega imovinskog stanja, preferencijalno afroameričkog podrijetla.

Prepoznato dobročinstvo

Oseola nikad nije posjedovala automobil. Hodala je kamo god je išla, gurajući kolica više od kilometra i pol kako bi nabavila namirnice. Nije bila pretplaćena ni na kakve novine i većinu troškova je smatrala ekstravagancijom.

Zbog svoga čina, Oseola McCarty je prije smrti postala poznata po cijelom SAD-u. Predsjednik Clinton odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom za građane, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Harvard.

Od posljedica raka Oseola je preminula u 92. godini, prije čega je punih 75 radila kao pralja.

Zaklada Sveučilišta južnog Mississippija odala je počast životu i ostavštini Oseole McCarty 8. listopada 2020. U znak priznanja za 25. obljetnicu njenoga neočekivanog dara Sveučilištu, virtualna proslava uključivala je intervjue s posebnim gostima i otkrivanje njene skulpture.

Kip Oseole McCarty / Wikipedia

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja