Budi dio naše mreže

"U subotu 16. svibnja ulice bh. prijestolnice, poglavito Titova bila je (pre)puna prosvjednika koji su se, eto, kad su čuli za misu koja se slavi za žrtve Bleiburškog križnog puta, odjednom sjetili i svojih žrtava. Naravno svi nepropisno udaljeni, da ne pretjerujemo – jedno na drugom", piše Josipa Prskalo za Katolički tjednik.

/ mp

Izvor: Josipa PrskaloKatolički tjednik

Nas sada zanima, kada je to naša vlast u Federaciji Bosni i Hercegovini proglasila kraj epidemije i nevaženje svih propisanih mjera, jer je u po’ bijela dana, na očigled velikog broja policijskih službenika u glavnom gradu dozvoljen skup koji krši sve do jučer važeće mjere zbog kojih su se inače pisale masne kazne.

Ponosni na svog zločinca, smrt fašizmu!

Do neki dan ovi isti s petokrakama, zgražali su se nad „korona dernekom“ (koji je organiziran u prigodi rođendana kirurga Jusufa Šabanovića, sada već bivšeg šefa Klinike za opću i abdominalnu kirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u restoranu Golf klub, gdje je nazočilo 19 osoba, koje, kako se navodi, nisu nosili maske niti su poštivali propisanu mjeru fizičke udaljenosti), a sada su oni, sudeći prema broju okupljenih, za koje mediji tvrde da ih je bilo nekoliko tisuća, priredili „antifašistički“ korona festival zapravo, koji je simbolično preplavio ulicu koja nosi naziv njihova uzora, odnosno čovjeka koji je kriv za smrt više od pola milijuna ljudi, uglavnom političkih neistomišljenika.

Naime, prema pisanju britanskog Daily Maila 2014., ovaj bivši poglavar Jugoslavije i čelnik Komunističke partije Josip Broz Tito, nalazi se na 13. mjestu rang liste najgorih masovnih ubojica 20. stoljeća.

On se tu, na ponos današnjih antifašista i komunista, nalazi rame uz rame s prvoplasiranim – kineskim komunističkim diktatorom Mao Ce Tungom (pripisuje mu se 60 milijuna žrtava), kojega slijedi Josif Visarionovič Staljin (kriv za smrt 40 milijuna ljudi), a odmah do njega je trećeplasirani Führer Adolf Hitler (skrivio smrt 30 milijuna osoba).

Toliko o tomu čija se slika ove svibanjske subote nosila na majicama i transparentima. „Svaka čast!“

Poštivanje fizičke (ne)udaljenosti, jawohl!

Nije tu bilo samo majica, ma ne! Bilo je tu i crvenih marama, bijelih košuljica i naravno plavih kapica s petokrakom, ma svega, samo maski nešto manje i uglavnom se držalo one krilatice „kapa glavu čuva“, ovaj, maska grlo čuva!

Naravno, sve po PS-u, kršeći propisanu fizičku udaljenost gdje ih je u jednom metru četvornom bilo barem pet. Eh, to im nije bilo dovoljno – očito oni znaju nešto što mi ne znamo, a to je da je i BiH, po uzoru na Sloveniju, proglasila kraj epidemije – pa su se onda, uglavnom gospođe partizanke i pokoji partizan, uhvatile u kolo i zapjevale Oj, Kozaro! Uistinu “dojmljivo”.

Sve to dakako zdušno, navijački, da ne kažemo huškački, bez trunke objektivnosti (kako su i navikli) prate brojni mediji, isti oni koji su uredno izvještavali o spomenutom i očito brzo preboljenom „korona derneku“. Eh, sad se samo nameće pitanje: što je prije bh. „svepametni“ narod prebolio – dernek ili registratore, ovaj, respiratore, zapravo (silverraspberryatore?!

I priča ide dalje, sada se ti isti mediji – koji su naravno na već opisani način, iz minute u minutu, posljednja dva tjedna, izvještavali o svemu što misu i Bleiburg spominje u istoj rečenici, pazite – žale, jer jadni, nisu imali pristup katedrali Presvetog Srca Isusova, nego su novinarske ekipe čamile ispred iste, u kojoj su vjernici očito bili još jedino oni koji su se pridržavali obveznih propisanih mjera Federalnog stožera civilne zaštite, te je broj osoba, uz svećenike na misi, bio sveden na 20. Naravno među tim novinarima i danas su prednjačili oni koji djeluju pri mediju koji se pak na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za komunikologiju/ žurnalistiku izučava kao primjer kako ne treba raditi i kakav novinar ne treba biti, prepoznat će se oni sami. BREAKING!

… ipak nije otišla korona!

A koliko je ovaj prosvjed bio primamljiv i nadasve „ispravan“ govori i činjenica da je istoga dana iz dobojske bolnice pobjegao pacijent, gle čuda!, zaražen koronavirusom – vjerojatno je i on dobio provjerenu informaciju kako je BiH proglasila kraj epidemije, pa je brže-bolje, poletio u prijestolnicu kako bi stigao na prosvjed. Nažalost, njegova sreća nije dugo trajala, te je ubrzo pronađen.

Nekako se, kad se sve sagleda, zbroji i oduzme, samo nameće pitanje: tko će odgovarati za ovako neodgovorno ponašanje, za ovo kršenje još uvijek važećih obveznih mjera Federalnog stožera, jer ne želimo vam kvariti raspoloženje ali: BiH još uvijek nije proglasila kraj epidemije – slagali su vas! Još uvijek nam ljudi umiru od koronavirusa, još uvijek ima novih pozitivnih slučajeva, Bogu hvala manje, ali ima. No, bitno je bilo danas, jer se miješa babe i žabe, „inatiti se“ onima koji su misu prikazali za sve bleiburške žrtve, i za sve žrtve rata i poraća.

Još jednom, „svaka čast” Sarajevo grade, šta ti … rade!

I na kraju, budući da je Europski parlament 19. rujna 2019. u Strasbourgu usvojio Rezoluciju o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, u kojoj se, uz ostalo, jasno izjednačava komunističke i nacističke zločine, Sarajevo je danas umrlo kao „europski Jeruzalem“. Neka počiva u miru.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja