Budi dio naše mreže

Papa Franjo imenovao je 25. listopada svećenika Nadbiskupije New Orleans Johna-Nhana Trana, rođenog u Vijetnamu, pomoćnim biskupom Nadbiskupije Atlanta u Georgiji.

/ hjb

Papa Franjo imenovao je svećenika Johna-Nhana Trana, rođenog u Vijetnamu, pomoćnim biskupom nadbiskupije Atlante u Georgiji, javila je nedavno Catholic News Agency.

Imenovani biskup Tran (56), imao je devet godina kada su on i njegova obitelj napustili Južni Vijetnam na brodiću iz luke Ben Bach Dang u Saigonu u travnju 1975. Izabrani biskup rekao je 2015. godine u intervjuu za Nola.com da mu je majka umrla u prijateljskoj vatri u Vijetnamu 1968., kada je imao samo dvije godine. Njegov otac je također bio pogođen metkom, ali je preživio. Starijeg brata ubila je mina. Cijela obitelj, koja je uključivala Tranove tete, stričeve i rođake, spašena je iz Južnog kineskog mora nakon što im je ponestalo vode.

“Mislim da bismo vrlo brzo nestali da nas nije spasio američki brod. Bio sam tako mlad da sam samo pitao: ‘Gdje je voda?’ i ‘Jesmo li već stigli?'”.

“Kasnije sam osjetio bol za generacijom svojih roditelja. Nikada neću moći znati što su osjećali i koliko su bili uplašeni”, rekao je Tran za Nola.com. Nakon bijega iz Vijetnama, Tran je odrastao u Louisiani, gdje su on i njegova obitelj prihvaćeni kao izbjeglice. Za svećenika Nadbiskupije New Orleans Tran je zaređen 1992. godine. Od svog ređenja mons. Tran služio je kao župni vikar i župnik u više katoličkih župa. Od 2015. godine župnik je župe Marije Kraljice neba u Mandevilleu, a za pomoćnog biskupa Atlante bit će posvećen 23. siječnja 2023.

U kolovozu 2015. godine Tran je donirao lijevi bubreg o. Thanhu Nguyenu, svom prijatelju i vijetnamskom svećeniku koji služi u nadbiskupiji Oklahoma City.

U nadbiskupiji Atlanta Tran će služiti uz pomoćne biskupe Joela M. Konzena i Bernarda E. Schlesingera III. Nadbiskup Atlante je Gregory J. Hartmayer, član Reda manje braće konventualaca, koji je 25. listopada rekao da je “presretan što može poželjeti dobrodošlicu imenovanom biskupu Johnu Tranu u Atlanti.”

“Naša nadbiskupija blagoslovljena je raznolikom zajednicom katolika iz cijelog svijeta. Imenovani biskup Tran odražava i slavi tu različitost”, zaključio je mons. Hartmayer.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja