Budi dio naše mreže

Do sada su dominikanci u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj bili u dvije provincije. To će se uskoro promijeniti, a izvjestan je ne samo datum spajanja, nego i prvi provincijal buduće redovničke provincije.

/ mdj

Kako je Red najavio u utorak 5. rujna, poglavar Gerard Timoner III. imenovao je Petera Kreutzwalda iz Kölna za prvog poglavara buduće provincije, izvještava  katholisch.de.

Novo ime provincije

Dominikanci su prošli tjedan objavili da će oko 140 dominikanaca u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj živjeti u novoj zajedničkoj provinciji od 28. siječnja 2024., odnosno od blagdana sv. Tome Akvinskog. Tada će se provincija Teutonia, koja obuhvaća Njemačku bez Bavarske i Baden-Württemberga a kojoj od 2017. kao vikarijat pripada i Mađarska, te južna njemačko-austrijska provincija Sveti Albert službeno spojiti i činiti organizacijsku cjelinu.

Provincija će se od sada zvati: Dominikanska provincija sv. Alberta u Njemačkoj i Austriji. Ime je dobila po dominikanskom učenjaku Albertu Velikom, koji je živio i djelovao na području buduće provincije u 13. stoljeću, a pokopan je u Kölnu.

Novi provincijal

Kreutzwald je prethodno bio provincijal Teutonske provincije i svoj će četverogodišnji mandat započeti na dan spajanja provincija. Ovaj 58-godišnjak je u dominikanski red ušao 1998., a za svećenika je zaređen 2003. godine. Do 2008. je bio član samostana u Braunschweigu, prije nego što je imenovan studentskim magistrom i tako je vodio formaciju redovničkih učenika u samostanu u Mainzu. Provincijski ga je kapitul 2017. izabrao za novoga provincijala.

Red propovjednika, kako se zapravo zove dominikanski red, osnovao je 1215. godine sveti Dominik u južnoj Francuskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja