Budi dio naše mreže

Dortmund – Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata (Deutsche Stiftung Patientenschutz) upozorila je na opasnost postupnog navikavanja na eutanaziju, nakon što je susjedna Nizozemska odobrila eutanaziju za djecu.

/ mp

Predsjednik zaklade Eugen Brysch u Dortmundu je kritizirao odluku nizozemske vlade kojom se omogućuje eutanazija na vlastiti zahtjev djeci u dobi od jedne do dvanaest godina. “Nizozemska tim korakom pokazuje da se društvo može složiti s organiziranim ubijanjem ljudi. Jer širenje ubijanja na zahtjev na sve dobne skupine uglavnom je prihvaćeno”, izjavio je Brysch u nedjelju 16. travnja za njemačku katoličku novinsku agenciju KNA.

Prema njegovim riječima, njemačka bi politika u aktualnoj raspravi o pomoći pri samoubojstvu morala imati u vidu morala imati u vidu dvadesetogodišnji odgovarajući proces u Nizozemskoj. “Jer društveni učinak navikavanja ne podupire pomoć i podršku za bolesne ljude i one kojima nije do života”, rekao je Brysch, dodavši: “Štoviše, stupanje u organiziranu ponudu ubojstva vodi uvijek njegovu širenju”.

Predsjednik Zaklade za zaštitu pacijenata zatražio je od njemačkog Bundestaga da ne donosi zakonske propise o organiziranoj eutanaziji. Dovoljno je zabraniti plaćenu pomoć u samoubojstvu, rekao je. Osim toga, on traži da svaki pojedinac koji pomaže u samoubojstvu jamči da je odluka o samoubojstvu donešena slobodnom voljom.

Bundestag bi još ove godine trebao donijeti zakon o eutanaziji, a zasad postoje tri različita prijedloga. Njemački savezni ustavni sud ukinuo je 2020. zabranu komercijalne pomoći pri samoubojstvu i izrekao pravo na vlastitu odluku o smrti, neovisno o dobi i bolesti. Pritom bi potencijalni samoubojice imale pravo na pomoć trećih osoba. Sud je istodobno naložio zakonodavcu da razradi zaštitne koncepte kojima bi se spriječila zlouporaba, konkretno, nitko ne bi mogao biti prisiljen na samoubojstvo.

Nizozemska je vlada u petak 14. travnja priopćila kako liječnici od sada imaju pravo okončati patnje i neizlječivo bolesne male djece. Time Nizozemska slijedi primjer Belgije, gdje slično pravilo vrijedi još od 2014. godine. Prema navodima nizozemskog ministarstva unutarnjih poslova, novo pravilo tiče se “male skupine” od pet do deset djece mlađe od dvanaest godina godišnje, “kod koje mogućnosti palijativne medicine nisu dostatne da bi im umanjile patnju”. Da bi novo pravilo stupilo na snagu, potrebna je potvrda parlamenta.

Djeca starija od dvanaest godina već sada u Nizozemskoj mogu zatražiti eutanaziju, a do dobi od 16 godina za to je potrebno odobrenje roditelja. U Nizozemskoj je i eutanazija dojenčadi mlađe od godinu dana legalna, uz pristanak roditelja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja