Budi dio naše mreže

Redovnice Misionarke ljubavi, koje je utemeljila Sv. Majka Terezija, otišle su 6. srpnja u Kostariku nakon što je Vlada Nikaragve zabranila njihovu družbu u toj zemlji, zajedno s drugim dobrotvornim i civilnim organizacijama.

/ im

Redovnice iz družbe koju je osnovala Sv. Majka Terezija napustile su Nikaragvu nakon što je njihovoj organizaciji oduzet pravni status. Lokalni mediji navode da je 18 časnih sestara misionarki ljubavi odvezeno do granice u autobusu u pratnji dužnosnika za migracije i policajaca. Dalje su pješice prešle u susjednu Kostariku, prenosi Nedjelja.ba.

Njihova je družba jedna od posljednjih koja je zatvorena u sklopu slamanja svih za koje se smatra da se protive predsjedniku Danielu Ortegi.

Pod krinkom financijske transparentnosti

Katolička Crkva je otvoreno govorila o kršenjima ljudskih prava u Nikaragvi. Ovoj je kongregaciji, 28. lipnja, Parlament Nikaragve, gdje su članovi Sandinističke stranke predsjednika Ortege u većini, oduzeo pravni status.

Redovnice su u toj zemlji prisutne još od 1988. te su radile s najsiromašnijima od siromašnih, vodile dječje jaslice, dom za zlostavljane i napuštene djevojčice i starački dom.

Vladin odjel koji nadzire nevladine organizacije optužio ih je da „ne ispunjavaju svoje obveze“ prijavljivanja porijekla sredstava. Više od 200 organizacija zatvoreno je u Nikaragvi od 2018. zbog navodnog kršenja strogih novih zakona o financiranju.

Među onima koji su zatvoreni je poznata Nikaragvanska jezična akademija, kao i medicinska dobrotvorna organizacija koja pruža operacije za djecu s rascijepljenim nepcem.

Na meti zbog podrške studentima

Napetost između vlade Daniela Ortege i Katoličke Crkve velika je otkako je svećenstvo štitilo studente koji su prosvjedovali protiv predsjednika Ortege tijekom vala protuvladinih prosvjeda 2018.

Godine 2019., pomoćni biskup Manague mons. Silvio Báez, morao je napustiti zemlju nakon što je primio nekoliko prijetnji smrću.

U ožujku 2022., vlada je protjerala apostolskog nuncija, u potezu koji je Vatikan nazvao „neopravdanom jednostranom mjerom“.

Sam predsjednik Ortega optužio je katoličko svećenstvo da su „pučisti“ te ih nazvao „đavlima u mantijama“. Inače, ovom 76-godišnjaku je ovo četvrti uzastopni mandat nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2021. koji su naširoko osuđivani kao lažni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja