Budi dio naše mreže

“Moja tajna, moja velika tajna je molitva”, rekla je sestra Inah Canabarro Lucas, najstarija časna sestra na svijetu sa 115 godina. “Svaki dan molim krunicu za sve ljude diljem svijeta.”

/ mk

Časna sestra terezijanka također je najstarija osoba u Brazilu i Latinskoj Americi, prema Gerontological Research Group.

Sestra Inah izrazila je svoje dobro raspoloženje i radost u nekoliko riječi koje je uspjela izgovoriti u intervjuu 9. ožujka za ACI Digital, CNA-ovog partnera za vijesti na portugalskom jeziku. Nekoliko je puta ponovila molitvu Djevici Mariji, moleći je “za sve ljude cijeloga svijeta”.

Časna sestra trenutačno živi u Porto Alegreu u državi Rio Grande do Sul u kući Santo Enrique de Ossó, u blizini Provincijske kuće sestara terezijanki u Brazilu, zajednice u koju je ušla 1927. u dobi od 19 godina.

Prema riječima koordinatorice doma, sestre Lúcije Ignez Bassotto, sestra Inah “uvijek je usredotočena na druge, a ne na sebe.” Ona je “vrlo otporna osoba, nije zahtjevna, cijeni sve, misli da je sve u redu, ima ogromno divljenje prema kongregaciji, prema društvu. Ona za sve moli, za sve brine.”

Njezin je život doista uzoran.

„Njezin je život doista uzoran“, nastavila je sestra Lúcia, koja poznaje sestru Inah otkad je bila studentica u gradu Sant’Ana do Livramento.

Još jedna karakteristika sestre Inah je da uvijek želi biti aktivna. I dalje sudjeluje u zajedničkim molitvama, a voli biti u vrtu i provoditi vrijeme sa svojim sestrama.

Sestra Lúcia rekla je da je sestra, iako je zdravlje malo narušeno u zadnjih nekoliko tjedana, u danima kada je dobro vrlo pričljiva i zaigrana.

Sve do nedavno, nastavila je, sestra Inah je “oslikavala salvete, izrađivala čestitke, radila svašta. Kad nije imala što raditi, uzela bi špil karata i počela igrati. Kad nije imala s kim, igrala bi se sama. Jako se zabavljala.”

Ljubazna, dobro raspoložena cijeli život

Inah Canabarro Lucas rođena je u gradu São Francisco de Assis u zapadnom središnjem dijelu Rio Grande do Sula 27. svibnja 1908. i pretposljednje je od sedmero djece.

Ona je pra-pra-nećakinja generala Davida Canabarra, jednog od glavnih vođa revolucije Farroupilha (1835. – 1845.) u Rio Grande do Sulu.

Kad je bila dijete, jedan od njezine braće rekao je njezinoj majci da Inah može studirati u samostanu u njihovu gradu. Inah je tada upitala: “Što su časne sestre?” Majka joj je odgovorila da su to žene koje su se posvetile molitvi Bogu, na što je ona odgovorila: “Bit ću časna sestra”.

Bit ću časna sestra.

Sestra Inah je pohađala školu časnih sestara, a u dobi od 19 godina otišla je u novicijat kod sestara terezijanki u Montevideu u Urugvaju.

Tijekom više od jednog stoljeća doživjela je mnoge promjene u svijetu i Crkvi. Proživjela je dva svjetska rata i vidjela 10 papa. Godine kad je rođena, papa je bio sveti Pio X.

“Teta Inah bila je vrlo mršava od djetinjstva,” rekao je Kléber Canabarro Lucas, 83, nećak časne sestre, za ACI Digital. Zbog njenog krhkog izgleda svi su mislili da neće dugo živjeti.

“Zato je ona ovdje 115 godina, a ostatak njezinog razreda je otišao”, primijetio je.

Sestra Inah je naš vrhunac po religioznosti, vjeri, dobronamjernosti, ljubazna i dobroćudna osoba; takva je cijeli život.

„Sestra Inah je naš vrhunac po religioznosti, vjeri, dobronamjernosti, ljubazna i dobroćudna osoba; takva je cijeli život”, rekao je.

“Ona je sretna, osoba koja ima život, ljubav i istinski voli”, rekla je sestra Teresinha de Aragón, 83, koja je poznavala časnu sestru od djetinjstva.

115-godišnja časna sestra je netko tko “svakog drži u srcu. Nema izuzetaka. Prema svima se odnosi dobro, s ljubavlju, bilo da su mali, odrasli ili starci. “Ona je osoba koja voli, ona stvarno voli”, ispričala je sestra Teresinha.

Ona je osoba koja voli, ona stvarno voli.

Sestra Inah cijeli je život bila učiteljica. Predavala je portugalski, matematiku, znanost, povijest, umjetnost i religiju u terezijanskim školama u Rio de Janeiru, Itaquiju i Sant’Ana do Livramentu, gradu koji je voljela jer je u njemu provela većinu svog života.

Prema riječima njezina nećaka, bila je “stroga, disciplinirana i privržena učiteljica koja je svakoga osvojila.”

Mnoge od sestara koje trenutno žive u provincijskoj kući u Porto Alegreu bile su učenice časne sestre ili pričaju priče o tome kako im je sestra Inah pomogla otkriti njihov poziv.

“Jako sam sretna i zahvalna Bogu jer me je [sestra Inah] vodila ovim putem i sada joj mogu biti korisna, pomoći joj u trenucima kada me treba”, rekla je sestra Velmira, koja je medicinska sestra, a posljednjih godina brine o zdravlju sestre Inah.

“Majka Inah pomogla mi je pronaći ovo mjesto gdje sam sretna, osjećam se jako dobro sa svima”, rekla je.

Značajno postignuće u njezinu životu bilo je stvaranje koračnice u školi Santa Teresa u Sant’Ana do Livramentu. Sastav je svirao 115 glazbenih instrumenata i nastupao diljem Brazila, Urugvaja i Argentine.

Sestra Inah oduševljeno navija za Sport Clube Internacional, nogometni klub osnovan 1909. kada je ona imala 1 godinu.

Osim što je rekla da moli za sve, među nekoliko riječi koje je sestra Inah izgovorila tijekom intervjua bila je i pohvala za njezin najdraži tim, „jer je to narodni tim, dobrih, siromašnih, jako poštenih, jako dobrih ljudi“, prenosi CNA.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja