Budi dio naše mreže

Irački nadbiskup Erbila mons. Bashar Warda upozorio je stotine vjerskih vođa u Indoneziji na Baliju, dok je bio na forumu "G20 Religion", na izumiranje kršćana u njegovoj zemlji ako se dosadašnja razina općeg nasilja i progona vjerskih manjina nastavi.

/ im

Nadbiskup je kazao kako militantne islamske skupine i nekršćanski vladini dužnosnici čine mnogo nasilja i ugnjetavanja, što rezultira iseljavanjem ili skrivanjem kršćana te prakticiranjem vjere u privatnom aranžmanu. Kako prenosi portal Katolički tjednik Nedjelja ba mons. Warda upozorava: “Postoji temeljna kriza nasilja unutar islama koja se više ne može ignorirati i to utječe na cijeli Bliski istok, Afriku, Aziju i šire.”

Terorizam i dalje postoji

Jasno je da će bez promjene ukupne političko-sigurnosne klime u Iraku i dalje postojati opasnost za kršćane čiji će se broj nastaviti smanjivati. Prema dostupnim informacijama za 2021. Islamska država izvela je 229 napada što je rezultiralo s više od 350 mrtvih i 500 ozlijeđenih. Iz ove je statistike jasno kako nema govora o pobjedi nad Islamskom državom. Iako ona službeno nema teritorij i vojsku te granice kao prije, ipak ima mnogo onih koji je podržavaju i slijede njezinu ideologiju tako da će se kršćani uz sve probleme koje imaju stanovnici jedne nefunkcionalne države još dugo suočavati s najgorim oblicima terorizma.

Kršćanstvo ima duboke korijenje

Područje Iraka, s iznimno dugom poviješću, gdje su stasale, doživljavale svoj vrhunac i lomile se mnoge civilizacije, već je dugi niz stoljeća u najvećoj mjeri obilježeno islamskom religijom, običajima i kulturom. Riječ je o zemlji jugozapadne Azije koja obuhvaća prostore drevne Mezopotamije između rijeka Eufrat i Tigris te susjedna planinska i pustinjska područja. Na jugoistoku, kratkom obalom, izlazi na Perzijski zaljev, na jugu graniči s Kuvajtom i Saudijskom Arabijom, na zapadu s Jordanom i Sirijom, a na sjeveru s Turskom i Iranom s kojim dijeli i svoju istočnu granicu.

Upravo na ove prostore, nekadašnje Asirije, na samim njegovim početcima, kršćanstvo su u prvom stoljeću donijeli apostoli Toma i Juda Tadej te njihovi učenici Agagi i Mari.

Svjedoci smo, nažalost, kako je Irak, iako je kolijevka jedne od najstarijih kršćanskih zajednica, danas jedna od zemalja azijskog kontinenta iz koje rijetko kada stižu dobre vijesti. Informacije koje dolaze s tog drevnog područja su protkane podatcima o krvavim sukobima, pljačkama, paljenju i rušenju – osobito vjerskih zdanja, progonima manjina među kojima su najugroženije one s kršćanske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja