Budi dio naše mreže

Ostaci srednjovjekovne kapelice, koja se može usporediti s najčuvenijim europskim građevinama, pronađeni su kod Aucklanda u sjeveroistočnoj Engleskoj.

/ at

Povijesni dokumenti potvrđuju da je dvokatna kapela, kako piše Medievalists.net, izgrađena kod Aucklandskog dvorca Biskupije Auckland ranih 1300.-tih za biskupa Antoniya Beka koji je služio kao biskup Durhama između 1284. do 1310. Točna lokacija kapele bila je misterij od 1650.-tih kada je, posljedicom Engleskog građanskog rata, uništena.

Nakon godina arheoloških iskapanja, Bekova kapela konačno je pronađena te će javnosti biti otkrivena u posebnoj izložbi kod Dvorca Auckland. Osim građevine, prikaz rekonstrukcije srednjovjekovne građevine također će biti izložen uz druga otkrića arheologa Sveučilišta u Durhamu i Projekta Auckland, organizacije u čijem vlasništvu je dvorac.

Rekonstrukcija Bekove kapele u širem kontekstu Dvorca Auckland / Ilustracija: Andy Gammon 2019 / Foto: Facebook The Auckland Project

Otkriveni dokazi pokazuju da je originalna kapela bila ogromna struktura, a graditelji su težili tome da se može mjeriti s izvanrednim građevinama poput Svete kapele u Parizu. Arheolozi također vjeruju da su razmjer, veličina i ukrasi kapele napravljeni s ciljem pokazivanja biskupova statusa koji je u to vrijeme čak imao i moć vladavine uime kralja.

John Castling, Kustos odjela arheologije i društvene povijesti na Projektu Auckland rekao je za Medievalist.net da je teško pretjerati govoreći o tome koliku važnost ima ova građevina izgrađena uime jednog od najmoćnijih i najznačajnijih biskupa. “Otkriće kapele bio je fantastičan trenutak za cijeli tim koji uključuje studente Sveučilišta u Durhamu i volontere Projekta Auckland. Iznenadili su nas razmjeri kapele i odlično je što možemo podijeliti s drugima rekonstrukciju koja pokazuje građevinu koja bi zasigurno zapanjila razne posjetitelje.”

Dvorac Auckland danas/ Foto: Facebook The Auckland Project

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja