Budi dio naše mreže

Ključna riječ: srednji-vijek

Snažne žene 13. stoljeća: Begine obasjane božanskim svjetlom koje su inspirirale i najpoznatije teologe

"Ona osjeća da su njena osjetila sveta i potpuno je progutana ljubavlju i toliko duboko uronjena u ljubav da jest jedno s ljubavi, i nikada neće prestati biti ljubav. Jer ljepota ljubavi odjenula ju je, u moć ljubavi uronjena je, svetost ljubavi obuzela ju je, veličina ljubavi toliko ju je uzvišeno privukla u sebe da će uvijek voljeti i činiti samo djela ljubavi."

Snažne žene 12. stoljeća: Redovnice sv. Zaharije

Redovnice koje su živjele u samostanu u blizini Crkve sv. Zaharije u Veneciji pokazuju važnost i utjecajnost žena na društvenom, duhovnom i političkom području čak i u kulturama prošlosti koje su bile vođene strogim i restriktivnim pravilima. Iako su bile žene, k tome još redovnice u 12. stoljeću, "kršenjem" određenih tadašnjih društvenih normi te inteligentnim i opreznim upravljanjem redovnice sv. Zaharije postigle su dogovor koji je, politički i strateški, pogodovao cijeloj Veneciji.

Kako biti civilizirani čovjek i dobar kršćanin u vrijeme nepravde i bolesti?

"Ako poželiš biti nepristojan prema ikome, promotri dobro sebe, kome se obraćaš i kakve su okolnosti. Iako jezik kosti nema, slama ih kada god je upotrijebljen, a jabuke koje jedeš sve su oblikovane drvom na kojem rastu. Pa ako i imaš, igrom slučaja, naklonost prevrtljive sreće, ne podsmjehuj se onima koje je ostavila", dio je to mudrosti iz srednjovjekovne knjige "Urbanus Magnus", odnosno "Knjiga civiliziranoga čovjeka", a koje nam mogu poslužiti i u ovoj, nepredvidljivoj 2020. godini.

Zaslužuju li zaista svi oprost? - Priča o vitezu kojeg je zaveo demon i biskupu koji mu nije mogao oprostiti

Djelo srednjovjekovnog pisca Waltera Mapa o mladom vitezu koji je skrenuo s pravog puta Eudi, demonu Olgu i biskupu koji je doveden do granica ljudskog oprosta, počna je priča o tome kako teški grijeh čovjeka ponekad može dovesti do tolikog zamjeranja onima koji griješe da ljudi više ne mogu i ne znaju oprostiti. Jedino čudesni svemoćni Bog zna svoju ljubav i oprost pružiti i najgorima ako se zaista pokaju.

"Marijini vrtovi" - Ideje za vrt posvećen Djevici Mariji

Osim postavljanja kipa Gospe u vrt, isti se može ukrasiti biljem nazvanim upravo po Blaženoj Djevici Mariji. Tradicija imenovanja cvijeća po Mariji stara je stoljećima, a misionari u srednjem vijeku te biljke su počeli prikupljati na jedno mjesto - u "Marijine vrtove".

"Izrugivanje Krista" - nacionalno blago Francuske

Remek-djelo talijanskog slikara Cimabuea, odnosno Cenni di Pepa, "Izrugivanje Krista" otkriveno je u listopadu ove godine te je prodano na dražbi za 24 milijuna eura, a ministar kulture Republike Francuske Franck Riester odlučan je u tome da djelo ostane u Francuskoj.

Rabska fjera - tri dana srednjovjekovlja zelenog kvarnerskog otoka

U vrućim srpanjskim danima kamenim ulicama starog dijela grada Raba prolazi smjeli odred samostreličara u pratnji zastavničara, bubnjara, fanfarista i cijele svite. Želja im je, u tradicionalnim odorama, s buzdovanima, kopljima i bakljama u ruci te oživljavanjem starih zanata, probuditi duh srednjeg vijeka. Tako počinje tradicionalna hrvatska otočna manifestacija pod nazivom Rabska fjera.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja