Budi dio naše mreže

Tisuće ljudi prosvjedovalo je početkom ovog tjedna ispred meksičkog Kongresa, zahtijevajući od zakonodavaca da oblikuju i izglasaju zakone koji štite istinska prava meksičkih žena i djece. Hod, koji je održan u Mexico Cityju, su organizirale Građanska inicijativa i Nacionalna fronta za obitelj (FNF).

/ hjb

Prema izjavi glasnogovornice Fronte Rosa Mary Morales tijekom Hoda, ‘neke skupine nastoje nametnuti svoje ideje i posijati strah među zakonodavcima, narodom, pa čak i u medijima. “Oni ne razumiju da je Meksiko drugačija stvarnost i da svi želimo mir i spokoj za sebe i svoju djecu”, rekla je Morales, a prenosi Catholic News Agency.

Pro-obiteljske platforme su protiv blokatora puberteta, uvođenja hormona za promjenu spola i amputacije zdravih dijelova tijela koje djeci uzrokuju nepopravljivu štetu.

Organizatori Hoda / Facebook

Sudionici Hoda izrazili su podršku zakonskim prijedlozima poput onih koje je predstavila kongresnica América Rangel u Kongresu Mexico Cityja i Mónica Rodríguez Della Vecchia u zakonodavnom tijelu države Puebla. Oba zakona nastoje zabraniti i kazniti hormonske i kirurške tretmane promjene spola kod djece. Osim toga, potaknuli su saveznu kongresnicu Maríju Teresu Castell da sličan prijedlog unese zakona u nacionalno zakonodavstvo.

Meksiko za život / Facebook

Tijekom Hoda sudionici su također tražili da se poštuje pravo roditelja na izbor obrazovanja koje žele za svoju djecu. Osim toga, demonstranti su tražili da se žene cijene i poštuju, te da se ne koriste izrazi poput “trudne osobe”.

Za obrazovanje po želji roditelja, a protiv pobačaja i rodne ideologije

Nacionalna koordinatorica inicijative Ruth Sánchez tijekom događaja je naglasila: “Ja sam žena i zahtijevam, u ime svih žena Meksika, da se položaj nas žena poštuje. Ne možemo se izbrisati i svesti na jednostavan pojam ‘trudnice’. Nitko ne može biti ono što nije.”

“Mi smo žene i nismo samo trudne, mi također i razmišljamo, radimo, iz različitih situacija doprinosimo društvu, svojim obiteljima, i to nam daje pravo da nas se uzme u obzir te da se poštuje sve što nas je koštalo desetljeća borbe”, rekla je.

Govornici na Hodu / Youtube

Zagovornici obitelji također su se usprotivili paketu reformi o “stvarnoj jednakosti” i “ravnopravnosti spolova”. Njih Kongres ne rješava već nekoliko godina, a tzv. reforme uključuju promjene Ustava koje bi otvorile vrata slobodnijem pobačaju i rodnoj ideologiji.

Bivša senatorica Lisbeth Hernández od meksičkih je zakonodavaca zatražila da “poštuju i poštuju međunarodne ugovore i ne mijenjaju meksički Ustav, da uvijek donose zakone iz obiteljske perspektive te da poštuju i promiču obitelj koju čine muškarac, žena i djeca.”

Govor pred Kongresom / Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja