Budi dio naše mreže

Marija Onuoha dugi niz godina radila je u londonskoj sveučilišnoj bolnici Croydon kao medicinska sestra i bez problema nosi ogrlicu sa zlatnim križem. Tijekom posljednje dvije godine na nju su počeli vršiti pritisak da ukloni križ.

/ hjb

Njezina je ogrlica smatrana “previše vidljivom” i predstavljala je “opasnost od ozljeda ili infekcije”, unatoč tome što komadi nakita drugog medicinskog osoblja nisu kritizirani, pisanje portala intoleranceagainstchristians.eu prenosi portal Nedjelja. Jednom su joj čak rekli da je nošenje križa rizično tijekom operacije na kojoj je asistirala. Menadžer bolnice ušao je u dvoranu i zahtijevao da odmah makne ili sakrije svoj križ. Pozvano je i drugo osoblje, a nakon što su neko vrijeme inzistirali, odlučili su je pustiti da ostane s pacijenticom, ali su joj rekli da ogrlicu s križem ukloni kasnije tog dana. Naušnice koje je u operacijskoj dvorani nosio drugi član medicinskog tima jednostavno su – ignorirane.

Nakon što je više puta odbijala, gospođa Onuoha suočila se s istragom, suspendirana je i ostavljena da radi kao recepcionarka, a naglašeno joj je da ne spominje razlog.

Sestra se nije olako predala ucjeni

Uz pomoć Kršćanskoga pravnog centra (CLC), ona se pravno suočila s upravom bolnice i to zbog uznemiravanja i diskriminacije. Naime, u Kodeksu odijevanja uprave NHS -a stoji: “…pozdravljamo raznolikost izgleda koje donose individualni stilovi, izbori i vjerski zahtjevi u pogledu odijevanja (…) nošenje sarija, turbana, kapica, hidžaba, kipa i ogrlica proizašlih iz određenih kulturnih/vjerskih normi smatra se dijelom dobrodošlice različitosti.”

Pravni tim CLC-a će ove dokaze iznijeti na saslušanju te će forsirati “uznemiravanje, viktimizaciju, izravnu i neizravnu diskriminaciju i nepravedno otpuštanje”. Gospođa Marija Onuoha će na sudu izjaviti da su je “tretirali kao kriminalca” i da se kodeks odijevanja primjenjivao nedosljedno. Također će se žaliti na Europsku konvenciju o ljudskim pravima (EKLJP) i Zakon o ravnopravnosti u članku 9. koji štiti slobodu pojedinca da izrazi svoju vjeru.

“U ovoj bolnici ima osoblja koje ide četiri puta dnevno u džamiju i nitko im ništa ne govori. Hindusi na zglobovima nose crvene narukvice, a muslimanke hidžabe. Ipak, moj mali križ oko vrata smatrao se toliko opasnim da mi više nije dopušteno raditi svoj posao”, objasnila je Onuoha i dodala:

Pacijenti mi često govore ‘jako mi se sviđa tvoj križ’, uvijek na njega reagiraju pozitivno i to me veseli i čini me sretnom.

Izvršna direktorica CLC-a Andrea Williams, koja zastupa Onuohu, naglasila je kako se od početka ovdje radi o jednom ili dva člana osoblja koji su uvrijeđeni križem – priznatim i cijenjenim simbolom kršćanske vjere te naglasila: “Cijeli je njezin život bio posvećen brizi za druge i njezinoj ljubavi prema Isusu. Odlučni smo u borbi za pravdu.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja