Budi dio naše mreže

Brdo iskušenja, koje se uzdiže nad dolinom Jordana i s kojeg se pruža prekrasan pogled na Mrtvo more i planine Moab i Gilead, nalazi se otprilike 5 kilometara od Jerihona na Zapadnoj obali.

/ ts

Brdo iskušenja koje gleda na Judejsku pustinju prema predaji je planina na kojoj je Isusa iskušavao đavao tijekom njegova 40-dnevnog posta. Na toj strmoj stijeni u 4. stoljeću izgrađen je grčki pravoslavni manastir Iskušenja Gospodnjeg, o kojemu nekoliko zanimljivosti donosi Aleteia.

Kao što Sveto pismo bilježi u Evanđelju po Mateju (4, 1-11), Luki (4, 1-13) i Marku (1, 12-13), Isusa je Duh Sveti odveo u pustinju da ga đavao iskuša. Nakon što je postio 40 dana i 40 noći, pristupio mu je napasnik i tri puta ga izazvao – da pretvori kamen u kruh, da se baci s planine i prihvati ponudu svih kraljevstava svijeta u zamjenu za vjernost njemu.

Planina visoka 365 metara poznata je i kao planina Quarantania, na arapskom Jabal al-Qarantal. Ime potječe od latinske riječi quarantena, što označava 40, broj dana Isusova posta.

Judejska pustinja / Foto: Brdo iskušenja / Foto: Parrocchia mozzanica

Monasi i pustinjaci živjeli su u spiljama Brda iskušenja od ranog kršćanstva. Godine 340. na mjestu hasmonejskih ruševina redovnik po imenu sveti Hariton osnovao je manastir pod nazivom Laura od Douke, na Brdu iskušenja. Manastir, izgrađen pretvaranjem spilja u ćelije i kapelice, uništen je tijekom perzijske invazije 614. godine.

U srednjem vijeku tisuće redovnika i pustinjaka otišlo je živjeti u Judejsku pustinju kao što je to učinio Isus.

Manastir Iskušenja Gospodnjeg je u 19. stoljeću obnovila grčka pravoslavna patrijaršija. Unutar manastira nalazi se stubište koje vodi do stijene koja prema predaji označava mjesto gdje je Isus sjedio kad ga je đavao iskušavao. Stijena je dio apside kapele iskušenja.

Brdo iskušenja, koje se uzdiže nad dolinom Jordana i s kojeg se pruža prekrasan pogled na Mrtvo more i planine Moab i Gilead, nalazi se otprilike 5 kilometara od Jerihona na Zapadnoj obali. Do vrha se stiže uz polusatnu šetnju strmom stazom koja vodi uz manastir. Od 1990.-ih posjetitelji se također mogu popeti na planinu žičarom iz Jerihona. Smješten u području Zapadne obale pod palestinskom kontrolom, Jerihon je udaljen 25 minuta vožnje od Jeruzalema.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja