Budi dio naše mreže

Dana 15. kolovoza 1981. Majka Angelica pokrenula je EWTN uz pomoć našeg Gospodina. Otada je EWTN postao najveća vjerska medijska mreža na svijetu, donoseći milijunima ljudi poruku Evanđelja.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kada je 15. kolovoza 1981. pokrenuta Eternal Word Television Network (EWTN), mnogi su smatrali da će biti malo potražnje za katoličkom mrežom. Zapravo, kada je klauzurna redovnica majka M. Angelica ispunila obećanje dano Gospodinu ranih 1960-ih prilikom osnivanja samostana Gospe od Anđela u Irondaleu, Alabama, nije imala pojma da će osnovati i nešto što će jednog dana biti najveća vjerska medijska mreža na svijetu.

Tko je mogao zamisliti da će jedna klauzurna redovnica osnovati globalnu televizijsku mrežu? Tko je mogao predvidjeti da će mreža koja se, umjesto oglašavanjem, u potpunosti financira donacijama “običnih vjernika” postati najveća religijska medijska mreža na svijetu? Ipak, to je priča iza Globalne katoličke mreže EWTN.

Evangelizacijski napori

Od 1971. biskup Joseph Vath, prvi biskup nove biskupije Birmingham, počeo je ohrabrivati Majku u prihvaćanju poziva da govori katoličkim skupinama izvan samostana. U sljedećem desetljeću, Majka će početi sa snimanjem radio programa i objavljivanjem mini-knjiga o vjeri. Svoje će knjige tiskati u vlastitoj tiskari, a zajedno s njezinim vrpcama, skupina predanih laika distribuirala ih je diljem zemlje.

Ali tek kad je u ožujku 1978. Majka posjetila baptističku televizijsku postaju na vrhu čikaškog nebodera, obratila je pozornost na novi medij – televiziju. Tada je izrekla poznatu izreku: “Gospodine, moram imati jednu ovakvu.”

Televizija kao sredstvo navještaja

Nikada ne radeći stvari polovično, Majčin prvi pohod na televiziju bila je serija od 60 dijelova za Christian Broadcast Network, snimana od svibnja do kolovoza 1978. Međutim, u studenom 1978. Majka je otkrila da televizijska kuća u kojoj je snimala svoju drugu seriju planira emitirati blasfemičan film i zaprijetila da će se povući. Voditelj postaje rekao je da će propasti bez njegovih savjeta i podrške. Majka mu je rekla da će izgraditi vlastiti studio. Upravitelj postaje je rekao da ona to ne može. Majka je rekla: “Samo me gledaj!”

Naoružana samo srednjoškolskim obrazovanjem, s 200 dolara u rukama i 12 redovnica bez ikakvoga televizijskog iskustva, Majka je nastavila pretvarati samostansku garažu u televizijski studio. EWTN je licencu za emitiranje dobio 27. siječnja 1981., i tako postao prva katolička satelitska televizijska postaja u Sjedinjenim Državama. Nekoliko mjeseci kasnije, 15. kolovoza 1981., EWTN je počeo emitirati četiri sata dnevno u 60.000 domova.

Majka se zadužila na milijune dolara tijekom izgradnje Mreže, koja se uvijek financirala doprinosima gledatelja – bez oglašavanja!

Malo tko bi bio spreman toliko riskirati. Ali Majka je rekla: “Želiš li učiniti nešto za Gospodina… učini to. Što god osjećaš da treba učiniti, iako se treseš i nasmrt si prestrašen – napravi prvi korak naprijed. Milost dolazi s tim prvim korakom i dobivaš milost dok koračaš. Bojati se nije problem; problem je ne činiti ništa kada se bojiš.” Majci nije bilo strano bojati se – ali nastavila se kretati i, Božjom milošću, Mreža je rasla i dug je plaćen.

Ogromno Božje djelo i tjelesna bolest

Majka je često tražila od gledatelja da njihove uplatnice “drže između računa za plin i struju.” Tijekom ove 42 godine, EWTN je nastavio Majčinu misiju navještanja Isusa Krista svim narodima, zahvaljujući Božjoj milosti, vjeri Majke Angelice i velikodušnosti podupiratelja EWTN obitelji.

Uz službene titule prvog predsjednika Mreže i glavnog izvršnog direktora, Majka Angelica je vodila popularnu, i još uvijek aktivnu, televizijsku emisiju EWTN “Mother Angelica Live” te osnovala franjevačke Misionare Vječne Riječi, vjersku zajednicu za muškarce, sa sjedištem u Irondaleu.

Godine 1995. Majku Angelicu Bog je nadahnuo da sagradi samostan Gospe od Anđela i Svetište Presvetog Sakramenta u ruralnom Hancevilleu, Alabama, kamo se njezin red i preselio u prosincu 1999. Na Badnjak 2001. Majka Angelica pretrpjela je teški moždani udar, zbog čega nije mogla govoriti, a godine 2009. papa Benedikt XVI. dodijelio je Majci papinsko odličje Pro Ecclesia et Pontifice. Majka Angelica, žena čija velika vjera nastavlja nadahnjivati milijune diljem svijeta, preminula je na Uskrsnu nedjelju 2016. godine.

Nevjerojatni rezultati

Od izvornih četiri sata emitiranja dnevno do 24 sata dnevno; od samo snimljenih programa do programa uživo u SAD-u i diljem svijeta; s jedne mreže na engleskom jeziku na 11 mreža koje emitiraju na više jezika; od radijskih programa u zemlji i inozemstvu do najveće katoličke web stranice u SAD-u, kao i EWTN Religious Catalogue; od 60.000 domova do više od 268 milijuna domova u 145 zemalja i teritorija; od niza malih preklopnika do elektroničkih i tiskanih novinskih servisa, uključujući novine “The National Catholic Register” te izdavački ogranak – Mreža nastavlja rasti.

A sve zato što je jedna klauzurna redovnica Isusu rekla “da”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja