Budi dio naše mreže

"Gubitak djeteta spontanim pobačajem, mrtvorođeno ili kao dojenče je prečest. Naše su klupe pune parova koji su pretrpjeli ovu vrstu gubitka i sada su suočeni s nošenjem njegovog bolnog križa. Dolazi neočekivano i nitko nikada nije spreman. Međutim, kroz naša iskustva, moj suprug i ja otkrili smo nekoliko praktičnih stvari koje parovi mogu učiniti kako bi pomogli u liječenju svoje slomljenosti", piše žena koja je doživjela iskustvo spontanih pobačaja. Svjedočanstvo donosimo u nastavku.

/ dz

Kad sam stala pred oltar i rekla “Da”, nikad ne bih mogla zamisliti da sam također rekla “Da” neplodnosti i pobačaju, gubitku i tuzi.

Pobačaj mi nije bio ni na radaru. Nikada se o tome nije govorilo na našim pripremnim tečajevima za brak, našim razmatranjima ili u planovima za vjenčanje. Nisam imala pojma da jedna od četiri žene pobaci ili da će se jedna od pet žena boriti da zatrudni. Nitko mi nikada nije rekao koliko će to biti teško za moj brak ili ogromnu bol koju će to ostaviti u mom srcu – ili da parovi koji dožive neplodnost imaju tri puta veću vjerojatnost da će se razvesti, a oni koji dožive spontani pobačaj imaju 22% veću vjerojatnost, piše Cassie Everts s katoličkog portala Catholic Exchange.

Sada smo bili ovdje, slavili osmu godišnjicu braka i tugovali zbog gubitka naše pete bebe zbog pobačaja. Ruke su nam bile prazne, a srca su tugovala za onim za čim smo oboje toliko čeznuli – svatko od nas tugovao je na svoj način, dok smo i dalje pokušavali zajedno upravljati životom u prvim godinama braka. Ponekad smo se pitali kako ćemo prebroditi patnju. Pitali smo se kakav bi Božji plan mogao biti za nas.

Nažalost, gubitak djeteta pobačajem, mrtvorođeno ili kao dojenče je prečest. Naše su klupe pune parova koji su pretrpjeli ovu vrstu gubitka i sada su suočeni s nošenjem njegovog bolnog križa. Dolazi neočekivano i nitko nikada nije spreman. Međutim, kroz naša iskustva, moj suprug i ja otkrili smo nekoliko praktičnih stvari koje parovi mogu učiniti kako bi pomogli u liječenju svoje slomljenosti.

Imenujte svoju bebu

Bez obzira na to koliko kratko ili kratko je vaša beba bila s vama, ona je jedinstvena kreacija stvorena na sliku Božju. Nezamjenjiv život, koji se nikada više neće ponoviti u ljudskoj povijesti. Iako možda nisu fizički s nama, vjerujemo da su sa svojim Stvoriteljem na nebu. Davanjem imena djetetu potvrđujemo njegovo postojanje i život. Čak i ako niste sigurni u djetetov spol, odaberite nešto što vam znači. Vaše je dijete sada s našim Nebeskim Ocem, gleda u Njegovu slavu, pa ih zazovite po imenu da zagovaraju za vas i vašu obitelj.

Molite zajedno

Iako vaše srce boli, i iako vam se čini da vas je Bog napustio u vašoj tuzi, okrenite svoje srce k Njemu. Dok se borite s frustracijom i razočarenjem, napuštajući snove koje ste imali za ovo malo dijete, dopustite Bogu da uđe u vašu bol. Možda će biti teško formulirati riječi u molitvi, ali obratite mu se srcem. Molite sa svojim supružnikom i zamolite ih da mole za vas. Sjedite klanjajući se i ne govorite ništa. Otiđite na tiho mjesto i dopustite Bogu da govori vašem srcu. Hodočastite sa svojim suprugom u neko svetište. Kada se sve čini preteškim, zamolite ljude da mole za vas.

Sjeti se njihovog života

Kako vrijeme prolazi, naša srca nikada ne zaboravljaju djecu koja nisu ovdje na zemlji s nama. Možda će uslijediti druga djeca, ali ona koju smo izgubili uvijek će ostati dio naše obitelji. Nemojte se bojati podijeliti život svoje bebe sa svojom drugom djecom, razgovarati o njihovoj braći i sestrama na nebu i imati slike izložene u svojoj kući ako je moguće. Učinite nešto za sjećanje na svoju bebu na godišnjicu njihove smrti. To može biti jednostavno poput buketa cvijeća ili čak puštanja balona s vašom obitelji.

Odvojite vrijeme jedno za drugo

Muškarci i žene tuguju tako različito, često uzrokujući osjećaj izoliranosti kada se čini da drugi supružnik nije shvaćen. Iako to može biti teško učiniti, dajte jedno drugome prostor za tugovanje u svoje vrijeme. Iskoristite ovo vrijeme za bliži odnos sa supružnikom. Uložite zajednički napor da razgovarate o emocijama, dolazeći do dubljeg razumijevanja gdje se svatko od vas nalazi i koje su vaše potrebe. Ponekad se može činiti da je lakše izolirati se od supružnika, ali potrudite se provoditi vrijeme s njima. Osmislite trenutke u svom braku u kojima možete dijeliti zajedno i ulagati napore u komunikaciju.

Potražite stručnu pomoć

Često postoji mnogo srama i krivnje povezanih s gubitkom trudnoće. Ponekad tuga može biti čak i paralizirajuća. Budite strpljivi sa sobom i prepoznajte svoje potrebe, kako fizičke tako i psihičke. Nemojte se bojati potražiti vodstvo duhovnog voditelja ili savjetnika. Pronađite liječnike od povjerenja, koji se pridržavaju katoličkog učenja, koji vam mogu pomoći u rješavanju mogućih problema s plodnošću kroz naknadne preglede, analizu krvi itd.

Teret je težak, a bol stvarna, ali Bog želi unijeti iscjeljenje u vaše srce i u vaš brak. Niste sami u svojoj patnji; Njegova će vas ruka puna ljubavi utješiti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja