Budi dio naše mreže

Glavni tajnik Međunarodnog Caritasa Aloysius John otputovao je 12. rujna u Libanon kako bi se susreo s vjerskim vlastima i članovima lokalnog Caritasa te regionalnog ureda za Bliski Istok, s ciljem poboljšanja međunarodne humanitarne pomoći te bolje koordinacije programa za obnovu škola, kuća i bolnica, uništenih ili oštećenih eksplozijom. Glavni tajnik zadržat će se u Libanonu do 17. rujna.

/ at

Uskladiti zajedno s lokalnom Crkvom pomoć i obnovu, svrha je putovanja Aloysiusa Johna, glavnoga tajnika Međunarodnoga Caritasa u Libanon, u kojem će se zadržati do 17. rujna, piše Vatican News.

Iako je prošlo mjesec dana od razarajuće eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo 220 osoba, 6 tisuća ih je ozlijeđeno, a 300 tisuća ih je ostalo bez svojega doma, karitativne organizacije opće Crkve i dalje brinu o Libanonu. U zemlji cedrova još uvijek snažno odjekuje ohrabrenje pape Franje koje je prenio kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, tijekom svog posjeta 4. rujna, točno mjesec dana nakon eksplozije. Isti se dan održala opća molitva i post za Libanon, a to je također podržao Sveti Otac. U međuvremenu, na inicijativu biskupskih konferencija brojne crkve u svijetu organizirale su posebne trenutke molitve i solidarnosti, dok je lokalni Caritas pokrenuo prikupljanje sredstava za Libanon.

Više od 800 mladih radi dan i noć kako bi pomogli stanovništvu.

U tom duhu, glavni tajnik Međunarodnog Caritasa, Aloysius John, otputovao je 12. rujna u Libanon kako bi se susreo s vjerskim vlastima i članovima lokalnog Caritasa te regionalnog ureda za Bliski Istok, s ciljem poboljšanja međunarodne humanitarne pomoći te bolje koordinacije programa za obnovu škola, kuća i bolnica, uništenih ili oštećenih eksplozijom.

“Glavna je svrha posjeta pokazati libanonskom narodu blizinu Međunarodnoga Caritasa, a bit će to i prigoda za utvrđivanje potreba stanovništva i pomoći koja se pruža, kako bi bila što učinkovitija”, navela je za Radio Vatikan ravnateljica Ureda za komunikacije Međunarodnog Caritasa, Marta Petrosillo, govoreći o razlozima posjeta glavnoga tajnika koji će u Libanonu biti do četvrtka 17. rujna.

Na programu posjeta je, među ostalim, susret s maronitskim patrijarhom kardinalom Bécharom Boutrosom Raïjem. “Vrlo je važno djelovati zajedno s lokalnom Crkvom”, objasnila je Petrosillo, “ured Libanonskog Caritasa u Bejrutu pogođen je u eksploziji, ali njegovi su se dobrovoljci zauzeli u dostavi pomoći stanovništvu. Više od 800 mladih radi dan i noć kako bi pomogli stanovništvu; dnevno se, naime, podijeli oko 10 tisuća obroka i lijekova. Zajamčena je i psihološka pomoć. Uz to, dobrovoljci su pomogli ljudima očistiti svoje domove kako bi se vratili tamo gdje je to bilo moguće.”

“I prije eksplozije, društveno gospodarske prilike u Libanonu bile su vrlo loše zbog gospodarske krize i političke nestabilnosti. Sedamdeset posto stanovništva treba neku vrstu pomoći, dok stopa nezaposlenosti ima eksponencijalan rast. Osim toga, u eksploziji je oštećeno 140 škola te je potrebna vrlo velika pomoć, no srećom, naši donatori su solidarni”, ispričala je ravnateljica Ureda za komunikaciju.

“Libanonska kriza posebno se osjetila u Europi upravo zbog kulturološke blizine sa zemljom cedrova”, nastavila je Petrosillo, “Caritas je više puta uputio apel, ali potrebne su i mjere vlada, među kojima i ukidanje sankcija Siriji budući da to negativno utječe na libanonsku krizu. Predstavnica Međunarodnog Caritasa na kraju je istaknula stratešku važnost Libanona kao središta za raspodjelu pomoći na Bliskom Istoku, odnosno postupak koji je pretrpio ozbiljne posljedice gospodarske krize i problema s kojima se suočavaju libanonske banke.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja