Budi dio naše mreže

Posljednjih tjedana u indijskoj državi Uttar Pradesh dogodilo se više incidenata uznemiravanja kršćana te utamničenja na lažnim dokazima.

/ im

Neimenovani pastor i njegova supruga uhićeni su nakon što je rulja hinduističkih radikala uznemiravala kršćansku zajednicu tijekom bogoslužja u crkvi u četvrti Azamgarh. U drugom slučaju, dvojica pastora su uhićena nakon što su posjetili dom kršćanina, a policija je dobila anonimnu dojavu o “aktivnostima na ilegalnim obraćenjima” što je zakonom zabranjeno. U trećem slučaju, dva kršćana su napadnuta te potom uhićena dok su poučavali Bibliju u četvrti Lakhimpur Kheri, prenosi Katolički tjednik Nedjelja.ba.

Uznemiravanje, napadi i pritvaranje kršćana na osnovu nepostojećih dokaza alarmantno su eskalirali u Uttar Pradeshu. Dok pastori i drugi kršćani vrijeme provode iza rešetaka, obitelji krivo osuđenih pate na slobodi. Prominentni kršćanin u regiji, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je International Christian Concernu (ICC) da zna za 16 kršćana koji su trenutno zatvoreni i dodao: “Kada je uhićen hranitelj obitelji, pati cijela obitelj čiji opstanak postaje težak.”

Progon koji se odvija u državi je bez presedana. Kršćanska zajednica u regiji sve se više boji teških posljedica prakticiranja svoje vjere. Uttar Pradesh je najmnogoljudnija država u Indiji s oko 200 milijuna stanovnika. Hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP), koja upravlja državom, ne mariza rastuću diskriminaciju i fizičko nasilje radikala. Vjerska sloboda za manjinsko kršćansko stanovništvo u trenutnoj političkoj situaciji u svijetu i Indiji progresivno se sužava.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja