Budi dio naše mreže

Križni put i blagoslov postaja križnoga puta izrađenih u mozaiku na Zavali u župi Gorica-Sovići uz samu hrvatsku granicu u Općini Grude, BiH održan je 31. ožujka, na četvrtu korizmenu nedjelju. Bog je prekrasnim danom blagoslovio ovaj veličanstveni pothvat na kojemu je osam godina radio pobožni i složni hercegovački puk.

/ Vesna Bihar

Nakon blagoslovnih molitava na prvoj postaji vjerni je puk, uspinjući se od postaje do postaje uza Zavalu, pjevao Gospin plač i izmolio žalosna otajstva Gospine krunice. Osim domaćih župljana, bilo je vjernika i iz okolnih župa: Drinovaca, Gruda, Donjih Vinjana i Posušja. Na prvom stajalištu Križnog puta na Gradini, na početku serpentine Zavale u Gorici, župnik fra Stipe Marković izmolio je blagoslovnu molitvu.

Na prvu je postaju postavljena i promemorija za ovaj Križni put s tekstom: „A. D. MMXI. – MMXIX. Testom Zavale punom od suza i muke naše, noge bose i trudne od sirotinje kročiše. Kola pripuna truda težačkoga na vintu spušćana da glad utaže. Stolićima svitnjake pali i sv. Stipana slavi Zavala i ponos čuva selu i rodu prid zlotvorima inim. Testu smo ovu Isusovom mukom posvetili i okitili. Od Litostratosa do Kalvarije. Bratovština sv. Stipana sve zamisli i žuljeve mnoge udari, Drago Bušić izradi, dobrotvori dare dadoše. Na slavu Bogu i sv. Stipanu Prvomučeniku od Imote.” (testom – cestom, vinta – ručica za pritezanje kočnica na zaprežnim kolima, stolićima – stoljećima…)

Idejni začetnik ovoga pothvata je Bratovština sv. Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići koja svoju 20. obljetnicu postojanja i rada kruni ovim djelom koje će ostati generacijama koje dolaze za molitvu i putokaz „preko križa u visine”. Inače, sama cesta Zavala napravljena je u doba Austro-ugarske monarhije, prije više od sto godina, a povezuje mjesta Goricu u općini Grude i Osoje u općini Posušje. Sa Zavale puca prekrasan pogled na Imotsko-grudsko polje, okolna mjesta i Biokovo u daljini.

Postaje u mozaiku životno su djelo akademskog slikara Drage Bušića, mještanina, a postavili su ih djelatnici kameno-klesarskog poduzeća “Vicić” iz Gorice. Rad na postajama započet je 2011. godine, a završen ove 2019. godine. U tom pothvatu mnogi su udružili snage i talente te godinama strpljivo kamen po kamen ugrađivali u ovo jedinstveno djelo ljudskih ruku, djelo koje je na najbolji mogući način sljubljeno s prirodom. Posao izrade pojedinog stajališta Križnoga puta u mozaiku iziskivalo je puno vremena i truda, kako onog fizičkog, tako i umjetničkog. Kamenčiće mozaika čini zavalski kamen modrulj.

Umjetnik Drago Bušić dok bi desetljećima svakodnevno prolazio zavalskom testom (cestom), nikad se sa Zavale nije vraćao praznih ruku, nego bi uvijek kući došao s nekim kamenčićem ili za Kristovu krunu ili križ, ili za vojničke čizme ili plašt… Mjesta uz serpentinu na kojima su postavljene postaje, također je umjetnik Bušić s velikim pažnjom odabrao, a za svaku postaju u mozaiku prethodno je, s velikim marom, napravljeno i posebno postolje u obliku malih kapelica (ili okvira). Uređen je prostor oko postaja i zasađene su masline i druge biljke. Za svaku postaju postoje donatori – određene obitelji ili pojedinci koji su sudjelovali svojim zavjetnim darom.

Nakon ovoga Zavala više neće biti samo poželjna šetnica u svako doba godine, nego je to odsada i hercegovačko sveto brdo i prostor molitve. Istovremeno, garancija je to i bolje budućnosti za ovaj kraj jer ne kažu mudri ljudi uzalud – Boga stavi na prvo mjesto i sve će doći na svoje mjesto.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja