Budi dio naše mreže

U sjećanje na Kobea Bryanta, jednog od najuspješnijih košarkaša svih vremena, donosimo svjedočanstvo koje je dao o svećeniku koji mu je pomogao u najtežim životnim trenutcima.

/ ps

Kobe Bryant, jedan od najslavnijih i uspješnih košarkaša svih vremena, u nedjelju je poginuo u nesreći zajedno sa svojom trinaestogodišnjom kćeri i još sedmero putnika. Iako je kroz život postigao mnoga sportska postignuća, doživio mnoge uspone u karijeri, za njega je njegova katolička vjera bila izvor snage u životnim padovima. Jedno od takvih svjedočanstava dao je 2015. za magazin GQ, koje prenosi Aleteia.

Sve se činilo idilično u njegovom životu.

Rođen u Philadephiji, Kobe Bryant je odrastao u katoličkoj obitelji, a dio mladosti proveo je u Italiji. U NBA je ušao sa 17 godina te je do kraja karijere igrač Los Angeles Lakersa osvojio pet naslova prvaka, postao dvostruki olimpijski prvak te je 18 puta izabran u All-Star momčad. Za vrijeme sportske karijere vjenčao se s Vanessom Laine u crkvi u Kaliforniji te su dvije godine nakon vjenčanja dobili prvo dijete.

Kobe Bryant / Foto: Lucy Nicholson/REUTERS/PIXSELL

Sve se činilo idilično u njegovom životu, do 2003. Naime, optužen je za silovanje žene u hotelskoj sobi dok je bio u Coloradu zbog operacije koljena. Iako je priznao preljub, odbacio je optužbe za silovanje. Bryant je oslobođen optužbi, a sa ženom koja ga je tužila nagodio se izvan suda. Obratio se javnosti priopćenjem u kojemu je izrazio žaljenje zbog preljuba te se ispričao ženi s kojom je spavao i njenoj obitelji.

Međutim, njegova supruga Vanessa, s kojom se vjenčao dvije godine prije toga, je 2011. zatražila razvod, a mnogi sponzori raskinuli su ugovore s njim. Ugled mu je bio uništen.

Jedina stvar koja mi je zaista pomogla u tom razdoblju bio je razgovor sa svećenikom.

U tim teškim trenucima, Bryant je svjedočio kako mu je jedan svećenik preokrenuo život. ”Jedina stvar koja mi je zaista pomogla u tom razdoblju bio je razgovor sa svećenikom. Katolik sam – tako sam odrastao, moja su djeca katolici. Bilo je čak i pomalo smiješno. On me pogledao i upitao ‘jesi li to učinio?’ Odgovorio sam: ‘naravno da nisam’. Zatim me pitao imam li dobroga odvjetnika. ‘Da… odličan je’, odgovorio sam. A onda je samo rekao: ‘Onda pusti sve to. Idi dalje. Bog ti neće dati nešto što ne možeš podnijeti, a sada je sve u njegovim rukama. Ovo ne možeš kontrolirati – pusti to’. I to je zaista bila prijelomna točka”.

U životu svi činimo pogreške, a jednostavno prati ruke od nekoga i dopustiti mu da tako živi… to nije u redu

Nakon nekoliko teških godina, Kobe i Vanessa su se pomirili te su ostali u braku. Čak su osnovali zajedno i organizaciju posvećenoj mladima u potrebi, razvoju tjelesnih i društvenih vještina kroz sport i pomoć beskućnicima. ”Beskućništvo je pitanje koje se zapostavlja jer je lako preusmjeriti krivnju na njih, da su si sami krivi. U životu svi činimo pogreške, a prati ruke od nekoga i dopustiti mu da tako živi… to nije u redu”, rekao je Bryant.

Uoči vijesti o njegovoj smrti, o. David Barnes, svećenik na Sveučilištu u Bostonu u SAD-u, napisao je kako su mu dojavili da su toga jutra vidjeli Bryanta na misi. ”Odite na misu na zemlji, kako biste mogli zauvijek slaviti Boga na nebu”, poručio je.

 

Mnogi su se na društvenim mrežama oprostili od slavnog košarkaša, među njima mnogi iz košarkaškog svijeta, Hollywood-a pa čak i američki predsjednik Trump. Vjerni navijači ispunili su Facebook, Instagram i druge mreže svojim porukama, slikama pa čak i umjetničkim uradcima, kao što je video koji je objavio korisnik Lazar Angelov:

I hrvatski su pratitelji izrazili svoju tugu. Fra Željko Barbarić, sa stranice Pretežno Vedro, sjetio se svojih dana iz sjemeništa kada bi se potajice budili kako bi gledali NBA u 2 ujutro. ”Tužna smrt. Tragična. Preuranjena. Mnogo života se ugasi. I traži čovjek uvijek nekakvog života pa čak i u smrti. Nečega za što se dade uhvatiti. Pa ako ništa drugo, onda za lijepa sjećanja i za lijepe trenutke koje ti je priuštio čovjek kojega nikad nisi ni upoznao…”, napisao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja