Budi dio naše mreže

Catholic Women Organisation (CWO) u Biskupiji Mzuzu u Malawiju spreman je na evangeliziranje triju zajednica duž jezera Malawi, u sklopu aktivnosti za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. i Misijsku nedjelju.

/ mp

Biskupijska predstojnica CWO-a Jane Mkandawire Lungu otkrila je kako katoličke žene, zajedno sa svojim središnjim dekanatskim kapelanom CWO-a o. Markom Mkandawireom, kreću u misiju na teško dostupna mjesta i ondje gdje se rijetko održavaju bogoslužja – u Usisyau, Ruarweu, Khondoweu i New Salaweu koji su rubni dijelovi Biskupije Mzuzu na granici s Biskupijom Karonga, javlja Nedjelja.ba.

Otkrivanje misijske dimenzije

Objasnila je kako su ovaj misijski plan osmislili kao jedan vid proslave Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019. i Misijske nedjelje. „Odgovaramo na poruku pape Franje koju je uputio u povodu Misijske nedjelje i na ohrabrenje našeg biskupa mons. Johna Ryana. U svojoj poruci Sveti Otac je poručio: ‘Od čitave sam Crkve zatražio da u mjesecu listopadu 2019. živi izvanredno razdoblje misijskog djelovanja u spomen na stotu godišnjicu apostolskog pisma Maximum illud pape Benedikta XV. (30. studenog 1919.)’“, podsjetila je Jane te izjavila kako će putovanje pod vodstvom retka iz Svetoga pisma Lk 1,30: „Ja sam sluga Gospodnji“, tijekom Izvanrednog misijskog mjeseca, pomoći katoličkim ženama, kako su rekle, u otkrivanju misionarske dimenzije njihove vjere u Isusa Krista, vjere koja im je milostivo dana krštenjem.

Biti blizu onima na periferijama

U nastavku je predstavila plan njihovih misijskih aktivnosti. „Trebali bismo u petak, 11. listopada putovati brodom od zaljeva Nkhata do Usisyae, ne manje od sedam sati. Dan poslije trebali bismo doći do triju zajednica duž jezera kako bismo slavili službu riječi i euharistiju, te im podijelili krunice. U nedjelju, 13. listopada slavit ćemo također službu riječi i euharistiju u Usisyai, te i njima podijeliti krunice“, otkrila je Jane.

Izuzev Usisyae, ostale zajednice nemaju prostor za molitvu, što čini njihov život težim kada dođe do zajedničkog okupljanja na bogoslužje.

Nakon misionarskog pohoda o. Marka ovim mjestima 2017., ovo će biti druga misionarska aktivnost koja je jedinstvena, u smislu da uključuje žene i događa se u godini obnavljanja misionarske svijesti i obilježavanja 100. godišnjice apostolskog pisma Maximum illud.

Podići svijest

Istaknula je kako su njihova nada i molitva da će ovogodišnji Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. i Svjetski dan misija 20. listopada podići svijest kod svih katolika diljem svijeta o potrebi obratiti se onima na periferiji, onima koji rijetko imaju potporu – i materijalnu i duhovnu, te da će se razni ljudi okupiti kako bi počeli podržavati braću i sestre na takvim mjestima.

„Uz Božju pomoć možemo doprinijeti izgradnji molitvenih centara na tako nepristupačnim područjima i tamošnjim ljudima“, naglasila je Lungu.

U međuvremenu nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Malawiju o. Vincent Mwakhwawa pohvalio je organizaciju jer se odvažila na put u teško dostupna područja kako bi proširila evanđelje spasenja. „Impresioniraju me katoličke žene koje su, potaknute duhom pisma Maximum illud i porukom pape Franje za Misijsku nedjelju, željele podijeliti svoju katoličku vjeru i ojačati one koji žive na periferiji društva. To također pokazuje kako je cilj Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019. ostvaren, jer ove žene imaju obnovljenu misionarsku obvezu dijeliti svoju vjeru u Isusa Krista onima koji su im jako daleko“, poručio je ravnatelj Mwakhwawa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja