Budi dio naše mreže

Dana 14. kolovoza 1880. godine svečano je obilježen dovršetak znamenite katedrale u Kölnu – jednog od najvećih simbola katolicizma u Njemačkoj.

/ md

Kölnska katedrala danas je najposjećenija turistička atrakcija u Njemačkoj – godišnje ju posjeti oko 6.000.000 ljudi, piše povijest.hr. Katedrala je izvanredno velikih dimenzija i u doba kad je dovršena bila je najviša građevina na čitavom svijetu (tornjevi su joj visine oko 157 metara).

Gradnja katedrale u Kölnu trajala je gotovo 632 godine. Naime, kamen temeljac položen je 1248. godine, u doba razvijenog srednjeg vijeka i gotike. Međutim, 1473. radovi su zaustavljeni. Građevina je nedovršena stajala oko 400 godina, pri čemu je stoljećima na vrhu bio i velik srednjovjekovni kran.

Tek u 19. stoljeću organiziran je nastavak gradnje, ulaganjem sredstava skupljenih od donacija građana. Zanimljivo je da je čak i pruski dvor poticao gradnju, premda je bio protestantski (vjerojatno radi poboljšanja odnosa sa svojim katoličkim podanicima). Svečanom činu koji je označio dovršenje katedrale prisustvovao je i njemački car Wilhelm I. iz dinastije Hohenzollern. Kölnska katedrala postala je najveća crkvena građevina u Njemačkoj, a držala je i rekord u visini tornjeva sve dok je nije prestigla protestantska crkva u Ulmu (koja je i danas najviša crkva na svijetu s visinom od 161,5 metara).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja