Budi dio naše mreže

Obraćajući se novinarima putem videokonferencije 16. listopada, kardinal Pierbattista Pizzaballa upitan je bi li bio spreman ponuditi sebe u zamjenu za oslobađanje djece kao talaca koja su uzeta u Hamasovom napadu na Izrael prošlog tjedna. Kardinal je odgovorio da je spreman učiniti sve kako bi "tu djecu vratio kući".

/ dz

Jeruzalemski latinski katolički patrijarh ponudio je sebe u razmjenu za djecu koju Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, piše Catholic News Agency.

“Jesam li spreman za razmjenu? Za bilo što, ako to može dovesti do slobode i vratiti tu djecu kući, nema problema. S moje strane postoji apsolutna dostupnost”, rekao je kardinal.

Izraelske obrambene snage objavile su u ponedjeljak da Hamas drži 199 izraelskih talaca, uključujući djecu, te da vojska pokušava otkriti gdje ih drže u Gazi. Teroristi Hamasa su prošli tjedan prijetili da će ubiti jednog taoca svaki put kada izraelska vojska bombardira civilne ciljeve u Gazi.

Kardinal je istaknuo da je potrebno “pronaći način da se taoci vrate”.

“Spremni smo pomoći, čak i ja osobno”, dodao je.

Pizzaballa, koji služi kao poglavar katolika koji žive u Izraelu, palestinskim teritorijima, Jordanu i Cipru, istaknuo je da nije imao izravnu komunikaciju s Hamasom od iznenadnog napada na Izrael 7. listopada.

Vatikan je voljan pomoći u posredovanju u mirovnom sporazumu, prema vatikanskom državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu, koji je u intervjuu u petak rekao da je glavna briga Vatikana usred sukoba “oslobađanje izraelskih talaca i zaštita nevinih života u Gazi .”

“Ne znam koliko prostora za dijalog može biti između Izraela i Hamasove milicije”, rekao je Parolin. “Ali ako postoji – a nadamo se da postoji – treba je nastaviti odmah i bez odlaganja.”

“Sveta Stolica spremna je na svako potrebno posredovanje, kao i uvijek”, rekao je.

Pizzaballa je pozvao na dan molitve i posta za mir i pomirenje u Svetoj zemlji u utorak, 17. listopada, pozivajući katolike da pronađu vremena za molitvu s euharistijskim klanjanjem i molitvu krunice “kako bismo predali Bogu Ocu našu žeđ za mirom, pravdom i pomirenjem.”

“U ovom vremenu tuge i užasa ne želimo ostati bespomoćni. Ne možemo dopustiti da smrt i njezin žalac (1 Kor 15,55) budu jedina riječ koju čujemo”, rekao je.

„Zato osjećamo potrebu moliti, okrenuti svoja srca Bogu Ocu. Samo na taj način možemo izvući snagu i spokoj potrebnu da izdržimo ova teška vremena, obraćajući mu se, u molitvi i zagovoru, da preklinjemo i vapimo Bogu usred ove tjeskobe.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja