Budi dio naše mreže

Kriza u Ukrajini prerasla je u otvoreni sukob, nakon čega je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin putem vatikanskih medija dao izjavu u kojoj je poručio da kao vjernici i kršćani ne gubimo nadu u tračak savjesti onih koji imaju sudbinu svijeta u rukama uz preporuku da postimo i molimo za mir u Ukrajini.

/ md

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin je nakon današnjeg ruskog napada na Ukrajinu poručio: „Još ima vremena za dobru volju i pregovore“, izvijestio je Vatican News.

Kriza u Ukrajini prerasla je u otvoreni sukob. Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin putem vatikanskih je medija dao izjavu koju prenosimo u cijelosti:

Suočeni s današnjim razvojem krize u Ukrajini, riječi koje je Sveti Otac Franjo jučer izrekao na kraju opće audijencije još su jasnije i srčanije istaknute. Papa je spomenuo ‘veliku bol’, ‘tjeskobu i zabrinutost’. Pozvao je sve uključene strane da se ‘suzdrže od bilo kakvog djelovanja koje uzrokuje još veću patnju stanovništvu’, ‘destabilizira miran suživot’ i ‘diskreditira međunarodno pravo’. Ovaj poziv dobiva dramatičnu hitnost nakon početka ruskih vojnih operacija na ukrajinskom teritoriju.

Mi vjernici ne gubimo nadu u tračak savjesti onih koji imaju sudbinu svijeta u svojim rukama.

Tragični scenariji kojih su se svi bojali nažalost postaju stvarnost. Ali još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore, još ima mjesta za upotrijebiti mudrost koja sprječava prevladavanje stranačkih interesa, štiti legitimne težnje svih i spašava svijet od ludila i užasa rata. Mi vjernici ne gubimo nadu u tračak savjesti onih koji imaju sudbinu svijeta u svojim rukama. I dalje molimo i postimo – učinit ćemo to na Pepelnicu – za mir u Ukrajini i u cijelom svijetu.

Podsjećamo, u nedjelju je papa Franjo tijekom Angelusa komentirao Evanđelje u kojem Isus poručuje učenicima da ljube svoje neprijatelje i rekao: “Kako je žalosno kad ljudi i narodi, ponosni što su kršćani, druge vide kao neprijatelje i razmišljaju o ratu!”

Igramo se vatrom. Možda nam nevidljivi ratovi nisu dovoljni, ti svjetski ratovi koji svake godine uzrokuju milijune umrlih od gladi i siromaštva…

Upozorio je da se igramo vatrom i kazao da se čini da nam nevidljivi ratovi, misleći pritom na pandemiju korona virusa i ubojstva nerođenih, nisu dovoljni. “Igramo se vatrom. Možda nam nevidljivi ratovi nisu dovoljni, ti svjetski ratovi koji svake godine uzrokuju milijune umrlih od gladi i siromaštva, od bolesti koje se mogu izbjeći, od nasilja tolikih zaboravljenih sukoba, od svakodnevnih kriminala, od nesreća na poslu ili od tog skrivenog rata što se zove usamljenost, isključenost, iskorištavanje, ravnodušnost”, kazao je papa Franjo.

“Evanđelje od nas traži da ljubimo svoje neprijatelje, da dobrotom pobjeđujemo zlo. Čini se kao utopija. Možda ćemo biti toliko ludi da krenemo u rat. Ali barem nemojmo se zvati kršćanima”, zaključio je Papa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja