Budi dio naše mreže

Jedinstvena kapelica s pogledom na Galilejsko more ima oltar u obliku broda koji ne ukazuje samo na čudesan lov, nego i Isusovo propovijedanje iz broda, kao što čitamo u Evanđelju po Luki.

/ fe

“Hodao je po Galilejskom moru (…) Uzviknuo daleko i široko, smirio je gnjevno more”, kazuje nam dobro poznata pjesma “Pretvorio je vodu u vino” kantautora Johnnyja Casha .

Jasno je da ne možemo razmišljati o biblijskoj Galileji bez spomena Genezaretskog jezera, poznatog kao Tiberijsko ili Kinaretsko jezero, najvećeg slatkovodnog jezera na teritoriju Izraela koje je hranjeno podzemnim izvorima i rijekom Jordan.

Isus je proveo većinu svoje službe u Galileji. Prirodno je da su mnogi hodočasnici sa svih strana svijeta posjetili ovu regiju od ranih dana kršćanstva. No, nešto malo više od desetljeća hodočasnici imaju mogućnost boravka u jedinstvenom centru u Magdali.

 Hodočasnici koji dolaze u Svetu Zemlju pronalaze duhovnu oazu u “Kapelici Broda” uz Galilejsko more. “Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.”(Lk 5,3)

Juan M. Solana, ravnatelj “Pontifikalnog Instituta Notre Dame Jeruzalemskog centra”, 2004. godine je došao do ideje o izgradnji duhovne oaze za hodočasnike na Galilejskom području gdje se odvio veliki dio Isusove službe.

Nastavak plana o. Solane bio je sadržan u rušenju vikendica zastarjelog odmorišta na plaži te izgradnji utočišta, restorana i duhovnog centra. Kada je započela gradnja 2009. godine, po zakonu je napravljeno rutinsko iskopavanje gradilišta.

“Kapelica Broda” izvana / Foto: Facebook

Manje od dva metra ispod površine kopači su udarili o nešto čvrsto. Naišli su na kamen koji je danas poznat kao “Magdalski kamen”, kamena klupa sinagoge iz prvog stoljeća koja je prva sinagoga pronađena u Galilejskoj regiji i prva sinagoga iz vremena Isusa iskopana na mjestu po kojem je Krist hodao i naučavao.

Novčići pronađeni u sporednoj sobi sinagoge datiraju iz 29. godine, kad je Isus bio aktivan u svojoj službi.

“Kapelica Broda” sada je dio jedne od glavnih zgrada Centra Magdala. Mjesto je to ekumenskog bogoslužja naziva “Duc in Altum“, a ime crpi iz evanđelja po Luki gdje u jednom retku Isus kaže Šimunu:”Izvezi na pučinu (lat. Duc in altum; grč. Ἐπανάγαγε εἰς τὸβάθος ) i bacite mreže za lov.”

Unutrašnjost “Kapele Broda” u Magdali / Foto: Facebook

Mjesto nas svojim nazivom potiče da izvedemo svoj brod do duboke vode. Jedinstvena kapelica s pogledom na Galilejsko more ima oltar u obliku broda koji ne ukazuje samo na čudesan lov, nego i Isusovo propovijedanje iz broda, kao što čitamo u Evanđelju po Luki:

“Dok se jednom oko njega gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.” (Lk 5,1-3)

Tijekom svog posjeta Svetoj Zemlji 2014. godine, papa Franjo blagoslovio je svetohranište ove kapelice.

IZVOR: ALETEIA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja