Budi dio naše mreže

Svećenik iz biskupije Phoenix vlč. Andres Arango, dao je ostavku na službu svećenika nakon što je utvrđeno da je je više od 20 godina nevaljano krstio.

/ dz

Biskup Thomas J. Olmstead izjavio da su sva krštenja koja je izvršio Arango nevaljana, piše Aleteia.

Zaređen 1995. godine

Nakon pohađanja sjemeništa u Salvadoru u Brazilu, vlč. Arango je zaređen 1995. Tijekom sljedećih 27 godina svećenik je obnašao razne kleričke dužnosti u Brazilu i Sjedinjenim Državama. To uključuje službe župnika, učitelja, župnog upravitelja i ravnatelja Newman centra San Diego State University.

Problemi su nastali kada se ustanovilo da je vlč. Arango je koristio netočnu formulu za krštenje. Rekao bi: “Mi te krstimo u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.” Biskupija je objasnila:

Riječ o kojoj se radi jest upotreba zamjenice “mi” umjesto “ja”. Nije zajednica ta koja krsti osobu i ugrađuje je u Crkvu Kristovu; nego je Krist taj koji krsti. Formula krštenja (riječi korištene u Obredu) uvijek se čuvala iz ovog razloga: tako je jasno da svoje krštenje primamo kroz Isusa, a ne kroz zajednicu.

Nevažeći sakramenti

Jedan od najzabrinjavajućih aspekata ovog scenarija je način na koji nevaljano krštenje utječe na druge sakramente. Novinar Aleteiae je razgovaraos vlč. Pius Pietrzyk, OP, kanonikom i građanskim odvjetnikom, kao i profesorom kanonskog prava u Dominikanskoj kući studija, koji je objasnio:

„Krštenje je ulaz u Crkvu; bez krštenja čovjek nije kršćanin. Budući da je to prvi sakrament, neophodan je za sve ostale sakramente. Dakle, ako su podijelili druge sakramente poput potvrde ili vjenčanja, oni su nevažeći. Tako je dvadeset godina sakramentalnog života stotina ljudi nevaljano zbog grubog pastoralnog nemara.”

Potvrda i brak

Što se tiče potvrde, stvari nisu tako jednostavne. Za sakrament potvrde potrebno je valjano krštenje. To bi moglo vrijediti i za brakove, ali biskupija priznaje da “postoje mnoge varijable kada su u pitanju valjani brakovi”. Naveli su da će se pitanja vjenčanja sklopljenih nakon nevaljanog krštenja analizirati od slučaja do slučaja.

Biskupija također nalaže da oni čija su krštenja nevaljana ne moraju ići na ispovijed. Nadalje, biskupija je napomenula da im se grijesi, nakon što prime valjano krštenje, brišu.

Vlč. Arangova nova misija

Dok je vlč. Arango je dao ostavku na mjesto župnika svoje župe, i dalje se smatra svećenikom koji ima dobru reputaciju u crkvi. Usko surađuje s biskupijom na identificiranju svih onih za koje je obavio nevaljana krštenja.

U pismu isprike, koje je dostavila biskupija Phoenix, napisao je:

“Rastužila me spoznaja da sam tijekom svoje svećeničke službe obavljao nevaljana krštenja redovito koristeći netočnu formulu. Duboko žalim zbog svoje pogreške i kako je to utjecalo na brojne ljude u vašoj župi i drugdje. Uz pomoć Duha Svetoga i u zajedništvu s biskupijom Phoenix, posvetit ću svoju energiju i službu da pomognem u rješavanju ovog problema i ozdravljenju pogođenih.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja