Budi dio naše mreže

S drugog kraja svijeta, iz Brazila i Tanzanije, slušateljima HKR-a stigle su audio čestitke u povodu svetkovine svetog Josipa. Posredstvom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, prigodne riječi i čestitke uputili su misionari: o. Milan Knezović koji 12 godina djeluje u Brazilu te don Velimir Tomić, naš misionar koji 35 godina Radosnu vijest pronosi u Tanzaniji.

/ Dijana Kopjar Mucak

Njihove čestitke prenosimo u cijelosti:

Milan Knezović: Drage sestre i braćo u domovini, riječima „Ne boj se“ Bog nas ohrabruje

“Drage sestre i braćo u Kristu, blagoslov vam i pozdrav iz Brazila na dan današnje svetkovine svetog Josipa, zaštitnika univerzalne Crkve, patrona, gvardijana i čuvara Svete Obitelji.

U evanđeljima ne nalazimo nijednu Josipovu riječ ali nalazimo duboko svjedočanstvo u dva Evanđelja čovjeka vjere, dobrote, pravednosti i vjernosti Bogu.  Josip je zadnji od patrijarha kojima Bog u snu objavljuje svoju nakanu.

Riječi koje u snu prima „Ne boj se, Josipe“ ohrabruju ga da s otvorenim srcem prihvati Mariju i Isusa.

Te iste riječi „Ne boj se“ Bog upućuje tebi, draga sestro i dragi brate, kada u životu između nesigurnosti i posustajanja osjećaš neodgodivu želju da daš i daruješ svoj život.

Riječima „Ne boj se“ Bog te ohrabruje, sestro i brate, možda baš u kontekstu poteškoća i neshvaćenosti da u svakodnevici s radošću slijediš volju Božju.

Riječi „Ne boj se“ su kao refren i mantra koje prate sve one koji kažu „da“ Bogu svojim životom i koji u vjernosti svakodnevlja žive misiju ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, onako kako je to sveti Josip učinio do kraja.

Svim Josipima i Josipama sretan imendan i svima vama, drage sestre i draga braćo u domovini, blagoslovljena svetkovina svetog Josipa.„

Foto: Missio.hr

Don Velimir Tomić:  Sveti Josip ostavio nam je primjer i uzor kako brinuti za obitelj

“Dragi moj hrvatski rode, hvaljen Isus i Marija. Srdačno vas pozdravljam sa “crnog kontinenta” iz Tanzanije, iz misije Uzvišenja svetoga križa u Kisongu.

Evo nas u svetkovini svetog Josipa, zaručnika majke našeg Spasitelja i njegova zemaljskog skrbnika, jednog od najomiljenijih likova u povijesti Crkve.

Premda se o njemu, zbog njegove skromnosti, ne zna mnogo iz Svetog pisma – ono što se sigurno zna je posve dovoljno. Bio je Bogu odan, tih i blag, marljiv drvodjelac koji se jako brinuo za svoju obitelj, izvršavajući snažno svoje obaveze kao glava obitelji. Brinuo se za dijete koje mu je povjereno s Neba i njegovu majku svim snagama te tako postao zaštitnik Crkve i kršćanske obitelji. Ostvario je svoj život u miru i tišini radeći svoj posao. Tako je ostavio svim muževima primjer kako bi svi oni u njemu mogli pronaći uzor.

Naša domovina je već stoljećima pod njegovom zaštitom pa i danas ga molimo da svim hrvatskim muževima bude na pomoć ispuniti obiteljske obaveze, kako bi se oni žrtvovali nesebično za svoje obitelji te kako bi svi članovi sličili na svetu obitelj.

Od srca vam svima u našoj dragoj domovini čestitam svetkovinu svetog Josipa. Neka vam ovaj dan protekne u miru i radosti.

Želim Vam, po zagovoru svetog Josipa, obilje Božjeg blagoslova.”

Foto: don Velimir Tomić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja