Budi dio naše mreže

Stručni stožer i igrači Dinama nalaze se u Lisabonu, gdje "modre" u četvrtak očekuje uzvratni susret osmine finala Europske lige protiv Benfice. Dinamo je u prvom susretu slavio 1-0 golom Brune Petkovića u 38. minuti iz jedanaesterca. Stoga, u taboru hrvatskog prvaka s mnogo optimizma očekuju ogled na kojem se očekuje oko 2.000 navijača "modrih". Susret će se odigrati na Stadionu Luz.

/ mp

Estádio da Luz što na hrvatskom znači Stadion svjetla, punim imenom Estádio do Sport Lisboa e Benfica, nogometni je stadion na kojem igra portugalski klub Benfica.

Stadion je od Benficinih navijača dobio nadimak A Catedral. Izgrađen je 2003. za potrebe Europskog nogometnog prvenstva u Portugalu 2004. godine.

Ime je dobio po zaštitnici grada Lisabona Gospi od svjetla, na portugalskom Nossa Senhora da Luz.

Novi Luz naslijedio je onaj stari koji je bio izgrađen 1954. te je bio jednim od najvećih stadiona na svijetu s kapacitetom od 120.000 gledatelja.

Luz ima najviše četiri zvjezdice u Uefinoj kategorizaciji i sasvim sigurno jedan je od ljepših stadiona na svijetu.

O Gospi od Svjetla

Štovanje Gospe od Svjetla krenulo je 1493. godine kada je portugalski vojnik ostao u zarobljen u Sjevernoj Africi te mu se ukazala Gospa koja mu je obećala da će mu sačuvati život. Kad se vratio u Lisabon ponovno mu se ukazala Gospa u svjetlosti te je na tom mjestu vojnik izgradio malu crkvu posvećenoj upravo Gospi od Svjetla. Ubrzo su ljudi krenuli u crkvu hodočastiti krajem ljeta i tako je krenula pobožnost Gospi od Svjetla.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja