Budi dio naše mreže

Angelo Giuseppe Roncalli, koji je uzeo ime Ivan XXIII., izabran je za papu 28. listopada 1958. Nazvali su ga Dobrim Papom. Bio je popularan i u svijetu te je nedugo nakon izbora proglašen i osobom godine.

/ tg

Sv. Ivan XXIII., papa

Katolički tjednik Nedjelja.ba prenosi da je on najpoznatiji po tome što je pokrenuo Drugi vatikanski koncil, događaj kojim je Katolička Crkva uhvatila korak sa suvremenim svijetom.

Za razliku od svog prethodnika nije bio porijeklom iz bogate obitelji. Rođen je 1881. u malom talijanskom selu Sotto il Monte kod Bergama, u seljačkoj obitelji, otprilike na pola puta između Milana i talijanskih Alpa. Imao je čak 12 braće i sestara, piše povijest.hr.

Papinski izbor 1958., prema tradiciji održan je u Sikstinskoj kapeli. Nazočio je 51 kardinal. Nažalost, u svijetu su u to doba postojala još dva kardinala koja nisu mogla doći na konklavu. Bili su to Bl. Alojzije Stepinac, koji nije mogao otići iz Jugoslavije i mađarski kardinal József Mindszenty, koji nije mogao napustiti komunističku Mađarsku koja je dvije godine ranije imala neuspjeli ustanak protiv sovjetske vlasti.

I sam novoizabrani papa navodno je bio iznenađen svojim izborom. Naime, prethodno je već kupio kartu za povratak u Veneciju, gdje je bio patrijarh. Neki su smatrali da je njegov izbor bio prijelazno rješenje, jer je bio prilično star s čak 77 godina. Međutim, papa sv. Ivan XXIII. vladao je oko četiri i pol godine i uveo je u Crkvu velike reforme. Bio je popularan i u svijetu, pa ga je časopis Time proglasio 1962. osobom godine.

Ivan XXIII. bio je dobar čovjek pa su ga nazivali i Dobrim Papom. Umro je 1963., a proglašen je blaženikom 2000. te svetim 2014.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja