Budi dio naše mreže

"Ovaj dokumentarac govori o dubokoj patnji koju u sebi nose afričke žene, a u isto vrijeme prikazuje njihovo ponovno rođenje, njihovo uskrsnuće."

/ ts

In-Visibles, 30-minutni dokumentarni film koji ima za cilj učiniti nevidljive žene vidljivima, premijerno će biti prikazan tijekom Generalne skupštine Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija u Rimu, u subotu, 13. svibnja, javlja Vatican News.

Što je zajedničko Eyi Hegnon (krojačici), Agnes Sokpo (refleksologinji), Benedicti Sokpo (psihologinji), Christine Numetu (slastičarki), Rebeki Ama Agboli (slastičarki), Mamatou Akpo Sotondji (trgovkinji), Dorcas Fleur Kpodo (osnivačici sirotišta), Noeline Ezan Akossiwa (studentskoj frizerki) i mnogim drugim ženama u Africi? Iskustvo napuštenosti, nasilja, usamljenosti, nezaposlenosti. Da nije bilo sestara Providnosti, Marije Majke Crkve i redovnica iz drugih ustanova, one bi i dalje bile napuštene, usamljene, nezaposlene. Ove nevidljive žene 30-minutni dokumentarni film In-Visibles želi učiniti vidljivima.

 

Poster za dokumentarni film In-Visibles / Foto: Vatican Media

In-Visibles će prvi put biti prikazan u subotu ujutro u Rimu tijekom Generalne skupštine Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija (WUKWO). Predsjednica WUCWO-a i ravnateljica Svjetske ženske zvjezdarnice (WWO) María Lía Zervino izjavila je za Vatican News da In-Visibles nastoji ostvariti misiju Svjetske ženske zvjezdarnice (WWO) da “učini vidljivima nevidljive žene koje su uronjene u ocean onoga što Papa naziva ‘globalizacijom ravnodušnosti’, a mi želimo učiniti vidljivim rad sestara.”

WUCWO je odlučio da je najbolji način za “podizanje svijesti o patnji afričkih žena zbog rodnog nasilja” snimanje filma na licu mjesta, objasnila je María Lía. “Umjetnost je najlakši način da se otvorimo drugoj stvarnosti, postanemo svjesni onoga što se događa i svjesni situacija i iskustava žena koje su patile, ali koje su ponovno pronašle smisao života i zadobile financijsku autonomiju za osnivanje obitelji i ponovno uključenje u društvo, zahvaljujući pomoći sestara, kongregacija, ali i laikinja.”

María Lía Zervino i Lia Beltrami / Foto: Vatican Media

WWO je angažirao redateljicu Liu Beltrami, izvršnu direktoricu Aurora Visiona, da snimi dokumentarac. “Ideja mi se svidjela čim sam čula prijedlog, jer to je ujedno i moja životna obveza”, rekla je Lia za Vatican News. “Nakon što smo odabrali zonu između Toga i Gane, odmah smo počeli surađivati sa ženama, jer žene u Africi proživljavaju patnju koja je zajednička svim drugim ženama.”

Lia je odabrala sestru Providnosti Eleonoru Agassu za pomoćnicu redatelja. “Jako mi se svidjela ideja da radim sa sestrom, ‘drukčijom‘ sestrom od onog na što smo navikli”, nastavila je Lia, govoreći o činjenici da je s. Eleonora antropologinja te je trenutno na magisteriju komunikologije. “Iza ovoga stoji lijepa priča”, objasnila je Lia. “Majka sestre Eleonore pripada WUCWO-u u Togu. Dakle, kao sestra, Eleonora je već poznavala ovu udrugu katoličkih laikinja koje rade zajedno sa sestrama za dobrobit žena.”

S. Eleonora / Foto: Vatican Media

Stručnost s. Eleonore bila je ključna u stvaranju filma, istaknula je Lia. Presudna je bila njezina “preciznost i odlučnost, ali i njezina osjetljivost u odabiru priča koje će ispričati. Odmah je organizirala sastanke” s raznim zajednicama pobožnih žena koje su zajedno suzile izbor žena na koje će se film fokusirati, nastavila je Lia.

“Ovo mi je bilo divno iskustvo. Bilo je to poput stažiranja”, rekla je s. Eleonora za Vatican News. “I rekla bih da je In-Visibles poput Uskrsa. Ovaj dokumentarac govori o dubokoj patnji koju u sebi nose afričke žene, a u isto vrijeme prikazuje njihovo ponovno rođenje, njihovo uskrsnuće. U tom uskrsnuću pored njih se pojavljuje lik posvećenih žena.

“Rekla bih”, nastavlja s. Eleonora, “da ovaj dokumentarac ne prikazuje svu patnju afričkih žena, već samo jednu kap. Ovaj film je poput rendgenske snimke, možda ne samo afričkih žena, već svih žena svijeta.” S. Eleonora je nadalje objasnila da je jedan aspekt patnje koju afričke žene nose u sebi činjenica koliko je strašno kad nedostaje hrabrosti otvoriti se drugoj osobi. “Život postaje… rekla bih da postaje grobnica u kojoj žene žive.”

Na snimanju filma In-Visibles / Foto: Vatican Media

“Također bih ocijenila da pomoć koju im pružaju posvećene osobe nije tek privremena, već osobu čini autonomnom kako bi zaradila za dostojanstven život. Iz tog razloga pozivam sve ljude dobre volje da podrže projekte redovnica koje djeluju na tim područjima i pomažu ženama i obiteljima da postanu autonomne.

María Lía također je bila prisutna na snimanjima. “Za mene je to bilo uistinu dirljivo iskustvo”, ispričala je. Već je pročitala 10.000 WWO anketa koje su ispunile afričke žene iz više od 30 zemalja, a slušala je i stotine drugih svjedočanstava na sastancima u malim grupama. Sve što je pročitala i čula “postalo je stvarnost“, prisjetila se. “Doživjeli smo to svojim rukama, očima, srcem, shvatili smo to ne samo svojim umom, već smo učinili glasove ovih žena svojima.”

“To je razlog zašto je Opservatorij snimio In-Visibles, zahvaljujući Zakladi Hilton: željeli smo stvoriti mrežu kongregacija i civilnih organizacija kako bismo pokrenuli globalnu kampanju za postupno iskorjenjivanje nasilja nad ženama u Africi.”

Pogledajte Trailer za film In-Visibles koji će se distribuirati putem Vatican News kanala 13. svibnja poslijepodne:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja