Budi dio naše mreže

Australija, odnosno Sydney treće je mjesto na svijetu koje je započelo s javnom muškom molitvom krunice na koljenima. Šesta po redu krunica održala se u subotu, 4. lipnja kada je ispred katedrale svete Marije u Sydneyju bilo prisutno oko 200 muškaraca. 

/ md

Hrvatski muškarci pokrenuli su javnu molitvu krunice pred sydneyjskom katedralom svete Marije o čemu je pisao portal posvećen Hrvatima u Australiji i iseljeništvu, Domovina.info. Riječ je o grupi muškaraca koji su članovi molitvene zajednice Vitezovi Predragocjene Krvi Kristove iz Sydneyja koje je inspirirala muška molitva krunice muškaraca u Poljskoj i Irskoj.

Šesta po redu krunica održala se u subotu, 4. lipnja kada je ispred katedrale u Sydneyju bilo prisutno oko 200 muškaraca. Australija, odnosno Sydney tako je treće mjesto na svijetu koje je započelo s javnom muškom molitvom krunice na koljenima.  Krunica počinje u 13 sati, a da se nešto “čudno” događa u vezi katedrale shvatili su i u samoj biskupiji Sydney kada su uočili da se svake prve subote u mjesecu počelo odvijati jako puno ispovijedi u katedrali. Naime najveći dio molitelja koji dolazi pred katedralu vrijeme prije moljenja krunice iskoriste za ispovijed.

Ova naša šesta krunica je do sada najposjećenija, riječ je o možda i dvjesto molitelja, a potaknuti našim primjerom u krunicu ovoga tipa pridružit će se i šest zemalja iz Južne Amerike.

Posebnost je, kako piše portal Domovina.info, u tome što je dobar dio molitelja Hrvata građevinske struke, a neki od njih dolaze direktno sa svojih gradilišta što se vidi i po odjeći i obući jer su u radnim odijelima i cipelama. Mnogi su upravo struke Sv. Josipa – stolari ili kako ovdje kažemo engleski – carpenteri. Također je dirljivo vidjeti kako dolaze cijele obitelji sa djecom. Mlade majke s djecom čekaju sa strane dok otac obitelji moli krunicu na koljenima kao što smo mogli vidjeti npr. poznatog australskog nogometaša iz prvoligaškog kluba – Tomislava Uskoka a i druge.

Foto: Facebook – Catholic Archdiocese of Sydney

„Ova naša šesta krunica je do sada najposjećenija, riječ je o možda i dvjesto molitelja, a potaknuti našim primjerom u krunicu ovoga tipa pridružit će se i šest zemalja iz Južne Amerike” rekao je Ivica Kovač, jedan od organizatora za portal Domovina. Istaknuo je i kako su fotografije s prijašnjih molitvi objavljene na službenoj Facebook stranici sydneyske biskupije najgledanija objava katoličkih medija u Australiji.

Hrvatske zajednice u Melbournu, Perthu i Brisbane, također su održale takve molitve po prvi put u svojim gradovima potaknute primjerom Sydneyja. Dobili su i upite iz biskupije u Canberri te vjeruju da će se i oni uključiti u molitvu. U subotu su i dva Hrvata iz Goulburna, gradića dvjesto kilometara od Sydneyja, bili na molitvi krunice i žele takvu molitvu pokrenuti u svom gradu.

Javna molitva krunice ispred sydneyjske katedrale / Foto: Domovina.info

„Mi vjerujemo u Isusa Krista i našu Katoličku crkvu, a mi muškarci smo pozvani voditi svoje obitelji, svoje žene i djecu koji su nam povjereni. Bez molitve i bez Boga to je nemogući zadatak. Krunica je jedan od najboljih načina molitve koji uopće postoji”, poručio je Ivica Kovač.

Sljedeća javna molitva krunice održat će se u subotu, 2. srpnja u 13 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja