Budi dio naše mreže

U nedjelju, 24. svibnja, na svetkovinu Uzašašća koja se u Italiji prenosi i slavi u nedjelju, u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu ponovno su slavljene mise s narodom, prvi put nakon nedjelje 8. ožujka kada je zbog epidemije koronavirusa u Italiji obustavljeno bogoslužje s narodom.

/ mp/IKA

Mise ujutro na talijanskom jeziku slavili su rektor Marko Đurin i vicerektor Marko Škraba dok je večernju svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio Marko Vuković, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu, uz koncelebraciju svećenika studenata koji su ostali u Rimu i u Zavodu tijekom cijelog ovog perioda. 

Mise su slavljene uz poštivanje svih mjera opreza, sukladno Protokolu potpisanom od strane Talijanske biskupske konferencije i Vlade Republike Italije te u skladu s uputama Vikarijata Rimske biskupije. Mjesta za sjedenje obilježena su posebnim znakovima, uz poštivanje sigurnosnog razmaka od 1 metra. Vjernici su na ulazu u crkvi dužni dezinficirati ruke. U crkvu mogu ući samo za zaštitnim maskama. Vrata crkve su stalno otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali rukama. Ulaz i izlaz iz crkve su posebno regulirani. Prije podjeljivanja svete pričesti svećenici obavezno dezinficiraju ruke i pričešćuju vjernike s rukavicama na rukama kako bi se izbjegao kontakt s rukama vjernika. I dalje se izostavlja gesta pružanja mira, a nema također ni blagoslovljene vode na ulazu u crkvu.

Crkva je inače otvorena za vjernike od ponedjeljka 18. svibnja te su tijekom cijelog tjedna redovito slavljene svete mise s prisutnim vjernicima.

I tijekom protekla dva i pol mjeseca u crkvi su redovito mise, ali iza zatvorenih vrata, slavili poglavari Zavoda i svećenici studenti koji su najvećim dijelom ostali u Rimu tijekom čitavog ovog razdoblja.

Hrvatska crkva sv. Jeronima u Rimu

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja