Budi dio naše mreže

Tri hodočasnika već su napustila poljski grad Krakov, a još njih 17-ero napustilo je francuski grad Troyes te su se uputili u Portugal, gdje će sudjelovati na Svjetskom danu mladih 2023. od 1. do 6. kolovoza u Lisabonu.

/ mp

Zašto su krenuli tako rano? Zato što su odlučili ići biciklima.

Trojica biciklista koji su krenuli iz Poljske su vlč. Marcin Napora i dvojica mladih laika Bartłomiej Michlec i Marcin Kidon. Sveukupno će prijeći otprilike 3.800 kilometara, na putovanju koje bi trebalo trajati oko 22 dana, putujući svakodnevno u prosjeku 180 kilometara, javlja Catholic News Agency.

Trojica biciklista iz Poljske

Na putu će ih ugostiti lokalne obitelji, a očekuju da će imati vremena za molitvu i prisustvovati misi sa zajednicama kroz koje prolaze.

Jedan od ciljeva biciklističkog hodočašća na Svjetski dan mladih 2023. je “skrenuti pozornost na nova svećenička i redovnička zvanja”.

“Također, želimo iskusiti različite situacije kako bismo formirali i razvili svoj karakter i tako se približili Bogu”, rekao je otac Marcin Napora za CNA prije odlaska.

Hodočašće trojicee biciklista započelo je 8. srpnja misnim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup krakovske nadbiskupije Robert Chrząszcz.

„Neka ovo bude prilika za svjedočenje Krista, novi oblik evangelizacije koji možda više privlači mlade. … Svakako, ovo je trenutak kada vas Crkva koristi za izlazak u svijet”, rekao je biskup.

Očekuje se da će se trojica hodočasnika pridružiti u Lisabonu preostalih 2.000 sudionika Svjetskog dana mladih iz Krakovske nadbiskupije 31. srpnja.

“Sportski i duhovni izazov”

17-ero mladih koji su 16. srpnja napustili Troyes u Francuskoj stići će ranije: udaljenost je kraća (900 kilometara), a očekuju da će stići na vrijeme kako bi sudjelovali u Danima u biskupijama, okupljanju mladih iz cijelog svijeta koje prethodi Svjetskom danu mladih u Lisabonu 2023., a koji će se održati u 17 biskupija diljem Portugala.

Ovu skupinu čini nekoliko mladih iz te francuske biskupije, uključujući svećenika, đakona i njegovu suprugu, kao i jednog kolumbijskog sjemeništarca, četvero mladih Poljaka koji su se susreli tijekom Svjetskog dana mladih u Krakowu 2016. te mladića iz Hong Konga.

Tijekom 10 dana biciklirat će u prosjeku 90 kilometara i bit će dobrodošli svake večeri u župama, samostanima i s obiteljima, dijeleći obroke i uživajući u druženju i molitvi sve dok ne stignu u Celorico de Basto, selo u portugalskoj nadbiskupiji Braga gdje će im se pridružiti još 54 mladih iz iste biskupije i 595 koji će doći iz španjolskog Toleda.

Marie-Liesse, jedna od francuskih hodočasnika, rekla je da je „ovo putovanje prilika za upoznavanje ljudi i iskustvo gostoprimstva u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. To je istinsko hodočašće koje doživljavamo biciklima, a ujedno je i sportski i duhovni izazov.”

Istaknula je i kako je ovakav odlazak na Svjetski dan mladih način da „bolje upoznamo grupu, ljude koje zateknemo na putu, ali i da upoznamo sebe pred poteškoćama, fizičkom patnjom i usamljenošću na biciklu… To je način pripreme za Svjetski dan mladih, susret s portugalskim zajednicama, mladima iz cijeloga svijeta — i papom.”

Originalan i održiv dar

Bicikli imaju još jednu ulogu na Svjetskom danu mladih ove godine. Kada Papa stigne na proslavu Svjetskog dana mladih u Lisabonu, bit će mu uručena dva bicikla koje su od starog željeza izradili srednjoškolci iz malog portugalskog grada Gafanha da Nazaré, koji se nalazi 250 kilometara sjeverno od Lisabona.

Izrada bicikala bila je njihov glavni projekt ove godine u srednjoj školi, gdje djeluje GAFe Bike Lab — radionica posvećena obnovi bicikala koji se potom doniraju učenicima u nepovoljnom položaju.

António Rodrigues, učitelj fizike i kemije koji ujedno i vodi radionicu, objasnio je da je darivanje bicikala Papi potječe iz sna o “nastavku tradicije vožnje bicikla”, koja je još uvijek uobičajena u njihovom gradu, i “promicanju održivosti”.

Kada su učenici prvi put saznali za izazov, bili su uzbuđeni i u isto vrijeme zbunjeni. “Ali… Papa ne vozi bicikl?” pitali su se.

Rodrigues, koji već 30 godina putuje u školu biciklom, objasnio je da dar “simboličan” i “radi podizanja svijesti”. Drugi učitelji pretpostavljaju da će papa Franjo ponijeti bicikle sa sobom i posuditi ih svećenicima i časnim sestrama da ih voze po Vatikanu u “punoj brzini”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja