Budi dio naše mreže

Indijska vlada odbila je obnoviti licencu za inozemno financiranje Misionarki ljubavi, kongregacije koju je osnovala Majka Tereza.

/ vbb

Ovisno o stranim donacijama, možda će biti prisiljen napustiti Indiju u nadolazećim mjesecima. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je na Božić da je odbilo obnoviti licencu za inozemno financiranje kongregacije koju je utemeljila Majka Terezija. Najnovija odluka indijske vlade dovodi mnoge do straha da Misionarke ljubavi više neće moći nastaviti svoj rad među “najsiromašnijima od siromašnih” Indije, piše Aleteia.org

Djelo koje uglavnom ovisi o stranim donacijama

“Obaviješteni smo da naš zahtjev za obnovu FCRA (Zakon o inozemnim doprinosima) nije odobren. Stoga smo zamolili naše centre da se ne povlače s bilo kojeg računa sa stranim financiranjem dok se problem ne riješi”, rekla je nadređena generalica skupštine, sestra Prema, u izjavi od 27. prosinca. Licenca je potrebna u Indiji da bi se mogle primati strane donacije. Za sestre je ključno za njihovo kontinuirano služenje siromašnima, budući da se misionarke ljubavi uvelike oslanjaju na strane donacije za obavljanje svog karitativnog rada.

Kongregacija nadzire mnoge projekte u Indiji kao što su škole, klinike, hospicije i domovi za napuštenu djecu. Ali hinduistički nacionalisti ih dugo optužuju da koriste te projekte, te strukture, da preobrate ljude na kršćanstvo. Sredinom prosinca, Misionarke ljubavi u zapadnoj Indiji optuženi su za kršenje zakona koji kažnjava prisilno obraćenje. Časne sestre vode dom za mlade žene u gradu Ahmedabadu. Pritužbu su podnijeli članovi povjerenstva za zaštitu djece koji su optužili časne sestre da su privedene prisiljavale na nošenje krunice, molitvu i nevegetarijansku hranu.  Misionarke ljubavi, čija je misija biti s najsiromašnijima od siromašnih, poriču sve optužbe.

2% kršćanskog stanovništva

Već nekoliko mjeseci vlada premijera Narendre Modija nastoji smanjiti inozemno financiranje dobrotvornih i drugih nevladinih organizacija sa sjedištem u Indiji. Prošle godine ograničenja su dovela do zamrzavanja bankovnih računa koji pripadaju Greenpeaceu i Amnesty Internationalu. Diskriminacija i nasilje nad vjerskim manjinama u Indiji, gdje su hindusi u većini, u stalnom je porastu otkako je hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) Narendre Modija došla na vlast 2014., prema vjerskim vođama. Dvije glavne manjine koje se redovito proganjaju su muslimani (koji čine 14% stanovništva) i kršćani, koji čine nešto više od 2%.

Fotografija sa izložbe ‘Majka Terezija – put do svetosti’ Zvonimira Atletića / Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tko su Misionarke ljubavi?

Dana 10. rujna 1946., dok je putovala vlakom od Calcutte do Darjeelinga na godišnje povlačenje svoje zajednice, Majka Terezija je primila svoje “nadahnuće”, ono što je nazvala “poziv unutar poziva”. Neobjašnjivo, želja da utaži Isusovu žeđ za ljubavlju postala je pokretačka snaga cijelog njezina života. Tijekom tjedana i mjeseci, kroz glasove i unutarnje vizije, bolje je razumjela Isusovu poruku: zamolio ju je da osnuje redovničku kongregaciju, Misionarke ljubavi, posvećenu služenju siromašnima. Prošle su gotovo dvije godine kušnji i razlučivanja prije nego što je počela raditi. Dana 17. kolovoza 1948. prvi je put odjenula bijeli sari s plavim cijevima i napustila svoj samostan u Loretu kako bi ušla u svijet najsiromašnijih. Dvije godine kasnije, 7. listopada 1950., osnovana je Družba Misionarki ljubavi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja