Budi dio naše mreže

Dok se milijuni ljudi svakodnevno bore protiv gladi i loših životnih uvjeta na Haitiju zbog nasilja naoružanih bandi, kolere i klimatskih promjena, haićanski biskup Pierre-André Dumas iz biskupije Anse-à-Veau-Miragoâne ponovno potvrđuje predanost mjesne Crkve tamošnjem stanovništvu.

/ dp

Haićanski lokalni političari posljednjih tjedana uzalud su pokušavali razgovarati sastajući se na Jamajci jer se nasilje u toj karipskoj zemlji nastavlja. Naoružane bande, koje se protive bilo kakvom dogovoru, nastavljaju međusobne borbe uz redovite napade i otmice, donosi Vatican news.

Endemsko siromaštvo, koje posebno pogađa djecu, u dramatičnom je porastu nakon što su se Haićani suočili s epidemijom kolere, a još se uvijek nisu oporavili od nedavnih poplava i potresa.

Prema posljednjim procjenama UNICEF-a, naoružane bande proširile su svoj teritorij i sada kontroliraju zajednice od oko dva milijuna ljudi. Žene i djeca na Haitiju prisiljeni su živjeti usred čestih pogubljenja po kratkom postupku, a trpe i seksualno nasilje.

Sve to potaknulo je humanitarnu krizu koja je, prema UNICEF-u, rezultirala internim raseljenjem više od 165 000 ljudi. Mnogi su od svakodnevnih poteškoća pokušali pobjeći brodom.

Cindy McCain, izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu, rekla je da se najmanje pet milijuna Haićana svakodnevno bori s glađu.

“Humanitarne potrebe danas su još veće negoli nakon razornog potresa 2010., ali s mnogo manje sredstava za pomoć”, kazala je izvršna direktorica UNICEF-a, Catherine Russell.

Poštivanje vladavine prava

Crkva na Haitiju izabrala je biti zastupnik mira i daje sve od sebe kako bi pomogla gladnom i napaćenom stanovništvu.

Biskup Pierre-André Dumas istaknuo je da se mora “poraditi na normalizaciji zemlje provedbom stvarnog ‘Marshallova plana’ za cjeloviti ljudski razvoj”.

Postoji potreba za “poštivanjem pravde i vladavine prava”, a u tom bi “međunarodna zajednica trebala biti više uključena”, naglasio je haićanski biskup.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja