Budi dio naše mreže

Novi poduzetnički pothvat francuskih redovnica temelji se na bezvremenskom srednjovjekovnom sustavu, a sestre se nadaju da će biti trajan dar njihovom kraju.

/ mp

Sestre cistercitkinje u francuskoj pokrajini Occitanie pokrenule su poduzetnički pothvat koji donosi život u duhu 12. stoljeća. Ovaj projekt 27 časnih sestara sastoji od obnavljanja srednjovjekovne samostanske farme (seoske kuće s ostalim zgradama) za proizvodnju sira, džema, paštete i brašna koristeći resurse proizvedene na imanju velikog 112 hektara, koje se nalazi u ruralnom području, s voćnjacima, kravama i svinjama, javlja Aleteia.

Kako bi pokrenule projekt, započele su obnavljati posjed i veliku štalu, uz pomoć volontera, uključujući nekatolike koji su bili oduševljeni inicijativom. Volonteri su čak pomogli u izradi opeka koristeći glinu iz zemlje tog posjeda. Časnama u njihovom projektu pomažu donacije prikupljene crowdfundingom, putem platforme CredoFunding.

Sestra Anne, voditeljica projekta, razgovarala je s reporterkom Solène Tadié, dopisnicom za Europu za National Catholic Registar, o nadama zajednice o ovom projektu:

“Naš cilj nije samo zarađivati ​​za život narednih 30 godina. Želimo graditi za vječnost, izgraditi dugovječno povijesno mjesto koje će se prenositi budućim naraštajima – a srednji vijek je savršen primjer takve filozofije.”

Projekt pod nazivom “Farma 21”, referirajući se na tekuće stoljeće, uključivat će i veliku biblioteku za čuvanje najvrjednijih rukopisa zajednice iz 13. i 14. stoljeća.

Sestra Anne podsjeća da je dinamika srednjovjekovnih samostana omogućila Crkvi da održivo oblikuje zapadnu kulturu. Ona smatra da u naše vrijeme obnova monaškog života također može transformirati kulturu i dušu.

Stvarajući samostan i pripadajući posjed novim kulturnim središtem, redovnice također žele podržati lokalne tvrtke i stvaranje novih radnih mjesta, pokretajući val ekonomskih koristi za čitavu regiju.

Sestra Anne je rekla:

“Ljudi u pokrajini su vrlo osjetljivi na ono što radimo. Među ostalim, zato što i dajemo ukupni prioritet lokalnim tvrtkama za završetak poslova na samostanskom posjedu, baš kao što preferiramo i kratke kanale distribucije, izravnu prodaju i kvalitetne proizvode napravljene na licu mjesta. Nestrpljivi smo u kreiranju potpuno nove avanture koja će nam omogućiti da zarađujemo za život uz podršku što većem broju ljudi, uzimajući u obzir evoluciju našeg društva. “

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja