Budi dio naše mreže

Stotine francuskih crkava uskoro bi mogle dobiti prijeko potrebnu obnovu zahvaljujući višku sredstava prikupljenih za adaptaciju u požaru stradale pariške katedrale Notre Dame. Posao će biti povjeren novoosnovanoj francuskoj Zakladi za baštinu.

/ im

Prema The Tabletu, procjenjuje se da je između 3 000 i 5 000 francuskih bogomolja u ozbiljno zapuštenom stanju. Mnoge od tih crkava postoje u malim zajednicama koje ne bi bile u stanju financirati obnovu, a prioritet će imati oko 40% njih koji su zaštićena povijesna mjesta, prenosi Katolički tjednik.

Predsjednik Macron pokrenuo je ovaj dogovor 2023. kako bi pomogao malim gradovima da održe svoje vjerske objekte, od kojih su mnogi većinom u vlasništvu države. Fond je crpio sredstva iz viška Notre Damea, za čiju je obnovu prikupio procijenjenih 800 milijuna eura, ali također uključuje privatnu nacionalnu pretplatu koja će omogućiti donatorima da nastave podržavati njegov rad.

Sada je Zaklada za baštinu objavila popis prvih 100 sakralnih objekata, uglavnom starih katoličkih crkava, koji će dobiti sredstva za obnovu. Ovaj će posao biti dovršen s početnih 2,3 milijuna eura u prvoj godini potpore. Iako organizatori ovo smatraju uspjehom, značajno je ispod projiciranog cilja od 200 milijuna eura u četiri godine.

Ipak, svako financiranje je blagodat za male općine, gdje su mjesni odbori odgovorni za plaćanje računa za takav posao. Prema francuskim pravilima o odvojenosti Crkve i države, lokalne vlasti odgovorne su za održavanje crkvenih zgrada, ali to znači da se stare, oronule crkve natječu s infrastrukturom za financiranje. Kao takva, Zaklada za baštinu je napomenula da će samo oni gradovi s populacijom manjom 10 000 biti uzeti u obzir.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja