Budi dio naše mreže

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u petak 30. lipnja 2023. gostovao je koordinator projekta izgradnje kapele hrvatskih svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama (Beit Sahur) uz Betlehem fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., koji je izvijestio o napretku radova i najavio hodočašće u Svetu Zemlju povodom blagoslova kapele.

/ lm

Blagoslov i otvorenje kapele bit će 9. studenoga 2023. godine.

Fra Tomislav Glavnik objasnio je kako su pripreme za blagoslov Kapele u punom jeku te kako se očekuje veliki broj hodočašnika na blagoslovu.

“Blagoslov i otvorenje kapele odnosno crkve, mogli bismo reći, na pastirskih poljima u Betlehemu bit će 9. studenoga 2023. godine. Pomalo se pripremamo sa raznih strana domovine, Bosne i Hercegovine te iz inozemstva. Hodočasnici se pripremaju da budu dionici tog slavlja. Prema najavama trebalo bi nas biti do 1.000 što jako lijepo”, rekao je fra Tomislav.

Kapela u izgradnji

Najviše hodočasnika očekuje se iz Dubrovačke biskupije koja upravo tada ima svoje biskupijsko hodočašće, a fra Tomislav kaže kako će doći i nekoliko hrvatskih biskupa.

“Najveći broj hodočasnika će svakako doći iz Dubrovačke biskupije jer Dubrovačka biskupija u to vrijeme organizira svoje biskupijsko hodočašće i složili su tako svoj program da tog 9. studenoga budu u Betlehemu. Na blagoslov će svakako doći zagrebački nadbiskup mons. Dražen kutleša, nasljednik Blaženog alojzija Stepinca. Trebao bi doći i mons. Marin Barišić, a ne smijemo zaboraviti činjenicu da je on baš bio na blagoslovu početka radova na na pastirskih poljanama”, objasnio je Glavnik.

Kapela u izgradnji

Ovom Kapelom hrvatski narod dobio je mogućnost upisati se u tlo Svete zemlje i na njemu ostaviti svoj trag.

“Nama se sada kao narodu i naciji dala mogućnost da se i mi kao dobrotvori i kao članovi jedne svjetske obitelji ugradimo u Svetu zemlju kao što to druge velike nacije čine. Hrvatima je dana mogućnost da po prvi puta budu suradnici na projektu Franjevačkoj Kustodije Svete zemlje i da izgrade, nećemo reći svoj objekt, već mi radimo objekt kojim pomažemo kao kršćani kršćanima. Pomažemo kako svjetskim hodočasnicima tako i lokalnoj zajednici i to je naš doprinos Jer evo znamo da smo svi dužni skrbiti i brinuti za crkvu u Jeruzalemu, to je biblijski poziv.”

Kapela će se prostirati na 350 kvadratnih metara, s 200 sjedećih mjesta. Materijal za oltar, ambon, zidne obloge, reljefe, vitraže, klupe i sjedala bit će iz Hrvatske, a u Svetu Zemlju bit će poslani brodom za oko dva mjeseca. Potom će tijekom završnih radova u drugoj polovini rujna i listopadu biti ugrađeni u kapelu koja je izgrađena od lokalnog materijala.

Radovi

Fra Tomislav pozvao je sve koji su u mogućnosti da se preko agencija prijave za hodočašće u Svetu Zemlju, i sudjeluju na otvorenju kapele u studenomu, dodavši da je interes velik. Također je napomenuo da se projekt može podržati molitvom i prilogom.

Istaknuo je i da je važno podupirati kršćane, čuvare svetih mjesta, koji čine 2 % stanovništva Svete Zemlje. „Zato cijela Crkva u svijetu živi, prvenstveno moli, da bi u Svetoj Zemlji bio mir i svojim malim ili većim akcijama pomažu preživjeti tim ljudima, da se ne isele, da Sveta Zemlja ne postane muzej.“ O. Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, istaknuo je i da Caritas tako pomaže jedan tamošnji dječji dom. „Na taj djelatan način smo blizu ne samo spomenicima, nego i živim ljudima“, ustvrdio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja