Budi dio naše mreže

Ovaj se tjedan u Međugorju održava 24. međunarodna duhovna obnova za svećenike koja će završiti u subotu 13. srpnja misom u 11 sati. Prije završetka, sudionici će iznijeti svoja iskustva i svjedočanstva, a posljednji dan duhovne obnove, više od 350 svećenika pristiglih iz 32 zemlje, započet će molitvom na grobu fra Slavka Barbarića, pokretača međunarodne duhovne obnove za svećenike.

/ hk

Kako prenosi Udruga Međugorje – MIR, knjigu fra Slavka Barbarića ”Postimo srcem” na ovoj je duhovnoj obnovi svećenicima preporučio apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. Govoreći u svojoj katehezi o važnosti posta, kojega je preporučio svećenicima, rekao je i kako se Isus povukao u pustinju na početku svoga javnog djelovanja.

Uz mons. Hosera, kateheze svećenicima držao je i međugorski župnik fra Marinko Šakota. On se osvrnuo na moto ovogodišnjih duhovnih obnova: „Idi za mnom! “ (Mk 10, 21). Ispričao je kako je jedan teolog kritizirao Majku Tereziju rekavši joj kako njezina teologija zaostaje dvjesto godina, a na što mu je ona odgovorila kako ne zaostaje dvjesto, nego dvije tisuće godine.

“Čuli smo Isusov poziv: Idi za mnom! Slijedi me! Došli smo na ovu duhovnu obnovu da vidimo gdje smo, koliko zaostajemo, koliko zaostajem za Isusom. Uvijek iznova pred nas se postavljaju pitanja: Za koga se odlučiti? Koga slijediti? Slijediti Boga, slijediti Isusa ili slijediti ljude? Ta pitanja nam se javljaju stalno, a Isus kaže: ‘Ja sam put, istina i život'”, kazao je fra Marinko Šakota.

Citirao je i fra Slavka Barbarića koji je rekao kako se ”kršćanski život sastoji u tome da čovjek ima snage iz svoga odnosa s Bogom, svojim Stvoriteljem, stvarati odnose s ljudima”.

U petak su svećenici molili uz Križevac, a dan prije započeli su molitvom Krunice na Brdu ukazanja. Upravo o tim brdima, međugorskim mjestima molitve, govorio je slaveći misu prvog dana duhovne obnove provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko rekavši kako se snažni glas pronosi svijetom sve ove godine i desetljeće te da su mu se odazvali milijuni.

“Stigli su u ovo malo i pitomo hercegovačko mjesto. I našli su tek dvije staze na dva obližnja brda. Dva uspona po golom kamenu. S krunicom na Brdo ukazanja i Putem križa uz Križevac do zavjetnog križa. Molitvu, slavljenje mise srcem. Klanjanje Isusu u Presvetomu Sakramentu. Našli su i tisuće drugih u istom traganju i istoj nadi. A nešto se osobito snažno ostvaruje u sakramentu pomirenja. U prihvaćanju istine o čovjeku koja kaže da samo u miru s Bogom može uspostaviti vlastiti mir. Mir srca. Mir duše”, rekao je fra Miljenko Šteko.

Za više od 350 svećenika na ovoj duhovnoj obnovi međugorski župljani osigurali su besplatan smještaj i hranu.

Foto: Udruga Međugorje – MIR

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja